Vrijwilligers

Vrijwilliger worden?

Zo nu en dan kunnen wij wel een paar helpende handen gebruiken, bijvoorbeeld voor het MakerLab, als taalvrijwilliger, onze boek-aan-huis bezorgservice of bij het opruimen van de geleende boeken. Als er bij ons een vacature is, melden wij dit op deze pagina.


Vrijwilliger DigiVitaler

 

De digitale ontwikkelingen gaan tegenwoordig erg snel. Sommige mensen kunnen moeite hebben om deze bij te benen, omdat ze bijvoorbeeld niet goed weten waar het over gaat, het moeilijk vinden, bang zijn om fouten te maken of omdat ze gewoon niet weten wat ze er aan hebben. Deze groep van mensen willen we met DigiVitaler helpen, door ze goed te informeren en ze te leren werken met digitale zorg. Met DigiVitaler brengen we voor deze mensen digitale zorg dichterbij. Lijkt het jou leuk om hieraan bij te dragen?

Bekijk dan hier de hele vacaturetekst


Taalvrijwilliger Voel je goed!

Wil jij volwassenen helpen gezonder te worden? Word dan taalvrijwilliger bij onze cursus Voel je goed! Je krijgt gratis een training vanuit de bibliotheek. Daarna ben je in staat om een groepje deelnemers te begeleiden bij het beter leren begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid.

Wat is Voel je goed!?
Voel je goed! is een aanpak waarmee volwassenen hun gezondheid kunnen verbeteren. Het gaat om mensen die willen werken aan een gezonder gewicht en moeite hebben met taal en daardoor met het verwerken van gezondheidsinformatie.

Wat staat je als taalvrijwilliger te wachten?

 • Je krijgt een training van 4 dagdelen.
 • Je begeleidt een groep van 4-6 volwassenen bij 20 wekelijkse bijeenkomsten.
 • Tijdens de Voel je goed!-cursus werk je met professioneel ontwikkeld lesmateriaal overgezonde voeding, koken, bewegen en andere zaken die met gezond leven te maken hebben.

>> Bekijk hier de gehele vacature


Vrijwilliger gezocht voor onze opnamestudio

 

Zie jij ook meteen een opnamestudio voor je als je dit leest? Lees dan verder, want we zoeken meedenkers voor het ontwikkelen van De studio van Smallingerland.In de bibliotheek hebben we camera’s, een green screen, geluid, kortom: alle benodigdheden voor een semiprofessionele studio.
Misschien wil je zelf voor of achter de camera, wil je creatieve green screen acties bedenken, bekende en minder bekende mensen interviewen, tutorials produceren voor onze inwoners, video’s editen... Of misschien heb je nog helemaal geen idee en wil je gewoon graag meedenken. Meer info.


Vrijwilligersvacature Klusjesman/vrouw

Ben jij die handige Harry of Harriëtte die we zoeken?

Onze nieuwe klusjesman/vrouw

...heeft 2 rechterhanden
...wordt er niet warm of koud van om een planbord op te hangen
...vervangt een lamp of een nieuwe kraan met 2 vingers in de neus
...repareert de kapotte boekenkar in een handomdraai

...zoekt tot de bodem uit waar die lekkage nou toch vandaan komt

Bibliotheek Drachten|Smallingerland is dé bruisende plek voor haar inwoners. We verzorgen mooie activiteiten en workshops, het MakerLab barst van de creativiteit en onze Energiecoaches helpen je om je huis duurzamer te maken. Daarnaast kun je bij ons rekenen op hulp bij digitale vragen, moeilijke formulieren en hulp met belastingvragen.

Om dit te faciliteren, is het belangrijk dat ons gebouw en alles wat daar bij hoort in goed 'in shape' is. Daarom zoeken wij jou! Sinds kort is onze klusjesman met pensioen, hij heeftt ons vele jaren heeft geholpen met praktische hulp bij storingen, schilderwerk, hang- en sluitwerk, kleine veranderingen, het meedenken over plannen rondom duurzame maatregelen en meer van dit soort zaken.

Lijkt het jou leuk om één of meerdere dagdelen in de week te helpen bij deze klusjes, dan nodigt Albert je van harte uit voor een kopje koffie. Tijdens dit gesprek vertelt hij je meer over onze bieb en alles wat er gebeurt.

Hoe drink jij je koffie?

Maak een afspraak met Albert

 • asmeding@bibiotheekdrachten.nl
 • T. 0512 51 26 80

Vrijwilligers KidsLab

Lijkt het jou leuk om in ons KidsLab, kinderen in de leeftijd van 8 -12 jaar, enthousiast te maken om met techniek of andere creatieve thema's aan de slag te gaan? Bekijk dan hier deze superleuke vrijwilligersvacature


Taalvrijwilliger inburgering gezocht

Vanaf januari 2022 is de nieuwe inburgeringswet in werking getreden. Bibliotheek Drachten biedt in opdracht van de gemeente Smallingerland taallessen aan voor statushouders tijdens de zogenaamde Brede intake. Dit is de periode van minimaal 10 weken tussen huisvesting in de gemeente en het starten in één van de leerroutes van de inburgering. Ook tijdens de inburgering biedt Bibliotheek Drachten extra ondersteuning aan de statushouder in de Z- of B-route. Dit vindt in samenwerking met de formele taalaanbieder plaats.

Voor beide trajecten zijn wij op zoek naar enthousiaste taalvrijwilligers die door de coördinator inburgering worden begeleid bij het lesgeven aan statushouders. 

Lijkt het je leuk om anderstaligen te helpen bij het leren van de Nederlandse taal? Dan horen we graag van je! Lees hier de hele vrijwilligersvacature.


Nieuwsgierige, doortastende en onderzoekende Smallingerlanders gezocht

 

De Bibliotheek staat midden in de samenleving, en is van en voor iedere inwoner. Voor het nieuwe en bijzondere project De Pit zijn wij op zoek naar vrijwilligers. Lees meer


Vrijwilligersvacature: Gastheer/Gastvrouw

 

Als gastheer/gastvrouw heb je wisselende taken. Zo ben je verantwoordelijk voor de ontvangst en begeleiding van de spreker/degene die de activiteit komt doen. Je bent ook aanspreekpunt voor de bezoekers. 

Je bent gastvrij, klantvriendelijk en representatief. Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal, kunt makkelijk contact kunnen leggen en goed samenwerken met anderen.


Bekijk hier de hele vacature


Ook energiecoach worden?

Volg dan nu de gratis opleiding ot energiecoach. Meld je op tijd aan want er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Op dinsdag 11 oktober start er in Bibliotheek Drachten weer een opleiding tot energiecoach. De energiecoach helpt mensen om inzicht te krijgen in hun energieverbruik. Daarnaast geven zij tips, adviezen en verwijzingen naar deskundige organisaties. Bekijk hier alle info


Kom jij het FIX-team versterken?

Heb jij twee rechterhanden en help je graag andere mensen? Meld je aan voor het FIX-team van de bibliotheek. Het FIX-team helpt inwoners met twee linkerhanden met het installeren van energiebesparende middelen.

Onze energiecoaches bezoeken inwoners van Smallingerland om ze te helpen bij het besparen van gas en stroom. Daarvoor hebben ze allerlei middelen zoals radiatorfolie, tochtstrippen en waterbesparende douchekoppen. Het komt regelmatig voor inwoners moeite hebben om deze middelen op de juiste manier te plaatsen. Sommige mensen zijn bang voor stroom of hebben twee linkerhanden. Anderen zijn op leeftijd en durven niet meer een trapje op.   

Wij willen daarom graag een FIX-team opzetten, om deze mensen te helpen met dit soort kleine klusjes in huis.  

Bekijk hier de hele vrijwilligersvacature


MakerLab vrijwilligers gezocht

Het MakerLab van Bibliotheek Drachten is de afgelopen jaren gegroeid, dankzij een trouwe en enthousiaste groep vrijwilligers. Er worden prachtige ontwerpen, technische hoogstandjes, gebruiksvoorwerpen en nieuwe creaties ontworpen en gemaakt. 

Het team bestaat uit een gevarieerde groep mensen die creatief, technisch, visionair en handig zijn. En ja, er kwamen ook een aantal ‘on ’handige mensen binnen, maar die bleken bij nader inzien toch gewoon ook handig te zijn.

Lees hier de hele vacature.


Vrijwilligers digitale vaardigheden

Als vrijwilliger help je mensen die moeite hebben met digitale vaardigheden. Zij vinden bijvoorbeeld pinnen, een kaartje kopen voor de trein of zaken doorgeven via internet erg lastig. De vrijwilligers digitale vaardigheden gaan individueel of met een groepje in de bibliotheek aan de slag. Kom voor meer informatie langs in de bibliotheek of neem contact op met Birgit Wienert via info@bibliotheekdrachten.nl

Een digitaalvrijwilliger
• heeft goede sociale vaardigheden
• heeft affiniteit met computers
(vaardig met tekst, e-mail en internet)
• heeft een coachende houding
• is betrokken bij de doelgroep
• is flexibel en geduldig
• is een paar uur per week beschikbaar
• is bereid een training te volgen

Wij bieden
• vrijwilligersovereenkomst
• regelmatige begeleiding
door de taalcoördinator
• scholing en training
• gemotiveerde collega’s
en deelnemers
• een prettige werkomgeving


Uitgelicht: Energiecoaches

Ben jij geïnteresseerd in duurzaamheid en wil je andere inwoners van Smallingerland helpen om zoveel mogelijk energie te besparen? Meld je dan aan als Energiecoach van de Gemeente Smallingerland. De Bibliotheek biedt jouw eerst een cursus aan waarin je alles leert over het verduurzamen van huizen. Neem voor meer informatie contact op met Albert Smeding via info@bibliotheekdrachten.nl 


Vacatures

 • Taalvrijwilliger inburgering. Bekijk hier de hele vacature.
 • Taalvrijwilligers cursus Voel je goed! Kijk hier voor meer info. 
 • Meepraten in onze klankbordgroep? Kijk hier voor meer info. 
 • Word vrijwilliger in ons MakerLab! Meer weten?
 • Vrijwilligers gezocht voor ons E-lab! Meer weten?
 • Nieuwsgierige, doortastende en onderzoekende Smallingerlanders gezocht voor De Pit. Meer weten?