Gratis formulierenspreekuur

Een uitkering, toeslagen of zorghulp aanvragen? Het Formulierenspreekuur is een gratis spreekuur voor hulp bij het invullen van formulieren én het lezen van brieven of bijsluiters.

Een uitkering, toeslag of zorghulp aanvragen is best ingewikkeld. Maar ook brieven van bijvoorbeeld de gemeente of het ziekenhuis of de bijsluiter van een medicijn zijn soms lastig te begrijpen.

Onze vrijwilligers helpen je ook bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting (IB).

Afspraak maken
Heb je hulp nodig bij het begrijpen van een brief, het invullen van een formulier of de belastingaangifte?
Een afspraak maken voor het Formulierenspreekuur doe je bij de balie van de bibliotheek, of bel met telefoonnummer (0512) 512680. Ook kun je een terugbelverzoek aanvragen.
Neem je brief of formulier mee naar het spreekuur, dan gaan we meteen samen aan de slag!

Afspraak maken of meer info

Hulp bij belastingaangifte

Belastingaangifte doen?

Veel mensen vinden het ingewikkeld. Kunt u wel wat hulp gebruiken? Dan bent u in de maanden maart en april welkom in de bibliotheek. Daar helpen vrijwilligers u gratis met het invullen van de aangifte inkomstenbelasting. Aanmelden is wel noodzakelijk. 

Cursus: Klik&Tik

Cursus Klik&Tik

Iets kopen, informatie zoeken, een bankbetaling doen of een vakantie boeken. dat gaat steeds vaker via internet.

Klik&Tik is een één op één cursus voor mensen die geen of heel weinig ervaring hebben met de computer en het internet.

In overleg worden datum, tijdstip en inhoud bepaald.

De cursus kan gevolgd worden in Bibliotheek Drachten. Neem voor meer informatie en aanmelden contact op met Birgit Wienert. Dit kan telefonisch via 0512 512680 of via info@bibliotheekdrachten.nl.

Meer info

Cursus: Leer werken met DigiD!

DigiD

Cursus Leer werken met DigiD
Start: Maandag 30 oktober 2023

Belangrijk om rekening mee te houden. 'Leer werken met DigiD' is een meerdaagse cursus over 4 weken. De cursusdagen zijn 30 oktober, 6, 13 en 20 november. De lessen starten om 14:00 en zijn rond 16:00 afgelopen.

Voor veel zaken moet je inloggen met een DigiD. Zoals voor het aanvragen van huurtoeslag, het zoeken van werk, het doorgeven van een verhuizing of het verlengen van je paspoort of rijbewijs.

Vind je het lastig om met de websites van de overheid te werken? Heb je nog geen DigiD en wil je graag hulp bij het aanvragen? Dan is deze cursus ideaal voor jou. De docent helpt je op weg en beantwoordt al je vragen, zodat je voortaan zelf deze zaken via het internet kunt regelen!

Deelname
De cursus wordt gegeven door gecertificeerde docenten in kleine groepen van maximaal 6 personen. De cursus bestaat uit vier wekelijkse bijeenkomsten van twee uur. Bij inschrijving gaan wij ervan uit dat je bij alle 4 de cursusdagen aanwezig bent.

De cursus is gratis, vooraf inschrijven is noodzakelijk. Inschrijven kan telefonisch of in de bibliotheek. T. (0512) 51 26 80

Inschrijven Cursus: Leer werken met DigiD

Vind je werken met de computer nog moeilijk? Volg dan eerst de beginnerscursus Klik & Tik in de bibliotheek. Meer lezen en inschrijven kan hier

De Bibliotheek maakt je rijker!

Digitaal Spreekuur

- Verzorgd door SeniorWeb -

Heb je vragen over het gebruik van je tablet, computer/ laptop of mobiel? Of heb je hulp nodig bij het installeren van je DigiD-app? Dan kun je terecht bij het Digitaal Spreekuur in de bibliotheek. SeniorWeb Drachten helpt je graag verder.

Meld je aan
Dit kan via deze link of door te bellen naar de bibliotheek via 0512 512680.

Tip: neem je BSN-nummer, agenda en je paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. Zo kunnen we je het beste van dienst zijn.

DigiVitaler! Oefen met digitale zorg

DigiVitaler bestaat uit 5 lessen en start op woensdag 27 september 2023 er start een tweede cursus op maandag 30 oktober 2023.

  • De cursus is gratis.
  • Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.
  • Je oefent op je eigen laptop en/of tablet tijdens de les.

Steeds meer huisartsen en ziekenhuizen hebben een patiëntenportaal of patiëntenomgeving. Dat is handig voor het online regelen van afspraken, vragen stellen aan de dokter en het aanvragen van recepten. Ook kun je vaak 'beeldbellen' met een arts. Je hoeft het huis dan niet uit, maar stelt je vragen aan de arts via een videoconsult.

Maar wat als je niet precies weet hoe dat allemaal moet?
De bibliotheek helpt!
Dat doen we met de gratis cursus DigiVitaler.

Tijdens de cursus komende volgende onderwerpen aan bod:

• Betrouwbare informatie over gezondheid en ziekte vinden via sites als thuisarts.nl
• Inloggen en medische gegevens bekijken in het patiëntenportaal van de huisarts of ziekenhuis
• Videobellen met de dokter

De cursus vindt plaats in Sunenz, Burgemeester Wuiteweg 140B Drachten.

Aanmelden kan via onderstaande knop of bij de balie in de bibliotheek.

Aanmelden

Digisterker

Oefenen.nl

Oefenen.nl is het online startpunt voor iedereen die zijn basisvaardigheden verder wil verbeteren. Je oefent met taal, rekenen, internetten en omgaan met geld.

website oefenen.nl