Gratis formulierenspreekuur

Een uitkering, toeslagen of zorghulp aanvragen? Het Formulierenspreekuur is een gratis spreekuur voor hulp bij het invullen van formulieren én het lezen van brieven of bijsluiters.

Een uitkering, toeslag of zorghulp aanvragen is best ingewikkeld. Maar ook brieven van bijvoorbeeld de gemeente of het ziekenhuis of de bijsluiter van een medicijn zijn soms lastig te begrijpen.

Onze vrijwilligers helpen je ook bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting (IB).

Afspraak maken
Heb je hulp nodig bij het begrijpen van een brief, het invullen van een formulier of de belastingaangifte?
Een afspraak maken voor het Formulierenspreekuur doe je bij de balie van de bibliotheek, of bel met telefoonnummer (0512) 512680. Ook kun je een terugbelverzoek aanvragen.
Neem je brief of formulier mee naar het spreekuur, dan gaan we meteen samen aan de slag!

Cursus: Klik&Tik

Cursus Klik&Tik

Iets kopen, informatie zoeken, een bankbetaling doen of een vakantie boeken. dat gaat steeds vaker via internet.

Klik&Tik is een één op één cursus voor mensen die geen of heel weinig ervaring hebben met de computer en het internet.

In overleg worden datum, tijdstip en inhoud bepaald.

De cursus kan gevolgd worden in Bibliotheek Drachten maar ook in Kringloopwinkel Hart in Friesland. Neem voor meer informatie en aanmelden contact op met Birgit Wienert. Dit kan telefonisch via 0512 512680 of via bwienert@bibliotheekdrachten.nl.

Cursus: Leer werken met DigiD!

DigiD

Voor veel zaken moet je inloggen met een DigiD. Zoals voor het aanvragen van huurtoeslag, het zoeken van werk, het doorgeven van een verhuizing of verlengen van je paspoort of rijbewijs.

Vind jij het lastig met de websites van de overheid te werken? Deze cursus helpt je op weg, zodat je voortaan zelf deze zaken via het internet kunt regelen! 

Nieuwe data.

De cursus wordt gegeven door gecertificeerde docenten in kleine groepen van maximaal 6 personen. De cursus bestaat uit vier wekelijkse bijeenkomsten van twee uur.

Vind je werken met de computer nog moeilijk? Volg dan eerst de beginnerscursus Klik&Tik in de bibliotheek.

De Bibliotheek maakt je rijker!

Digitaal Spreekuur

- Verzorgd door SeniorWeb -

Heb je vragen over het gebruik van tablet, computer en laptop? Ook dan kun je terecht bij het Digitaal Spreekuur in de bibliotheek. SeniorWeb Drachten helpt je graag verder.In verband met de coronamaatregelen is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Hierdoor is aanmelden noodzakelijk.


Dit kan via de reserveerknop op de webiste of door te bellen met de klantenservice van de bibliotheek 0512 512680.

Heb je een brief ontvangen over de prik tegen corona? Heb je vragen over de brief? Hulp nodig bij het maken van een afspraak? Of bij het invullen van de gezondheidsverklaring? We helpen je graag verder.

Kom naar het Digitaal Spreekuur in de bibliotheek. Tip: neem je BSN-nummer, agenda en je paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee.

Digisterker

Oefenen.nl

Oefenen.nl is het online startpunt voor iedereen die zijn basisvaardigheden verder wil verbeteren. Je oefent met taal, rekenen, internetten en omgaan met geld.

website oefenen.nl

Hulp bij belastingaangifte

Belastingaangifte doen?

Veel mensen vinden het ingewikkeld. Kunt u wel wat hulp gebruiken? Dan bent u in de maanden maart en april welkom in de bibliotheek. Daar helpen vrijwilligers u gratis met het invullen van de aangifte inkomstenbelasting. Aanmelden is wel noodzakelijk. 

  • Houd de website in de gaten voor nieuwe data in maart/april.

Bekijk hier de checklist van de Belastingdienst om te zien wat u mee moet nemen.