Oekraïne

Er zijn inmiddels veel initiatieven op gang gekomen om Oekraïense vluchtelingen te helpen. Bijvoorbeeld om te lezen in hun eigen taal of om Nederlands te leren spreken. Hier vind je voorbeelden van deze initiatieven.

In de bibliotheek kun je verder terecht voor:

  • Gratis gebruik van werkplekken en een beveiligde wifi-verbinding.
  • Heb je hulp nodig met de websites van de overheid? Bij het Informatiepunt Digitale Overheid helpen we je graag verder.

Inloopochtend voor Oekraïners

Voor iedereen die vanuit Oekraïne gevlucht is en momenteel in of rond Drachten verblijft, wordt er iedere woensdagochtend van 10:00-12:00 een samenkomst georganiseerd. Oekraïense vrijwilligers kunnen je hier advies en hulp bieden bij interactie met de (lokale) overheid. Daarnaast maken ze je graag wegwijs in de omgeving. Uiteraard is er ook ruimte om met elkaar in gesprek te gaan. De inloopochtend gaat weer in september van start.

Meer informatie

E-books en luisterboeken

Met de gratis app Unlimited Learning kunnen Oekraïense kinderen en volwassenen volop lezen en leren.

Refugee Help

Van onderwijs tot gezondheidszorg, van rechtsbijstand tot sportactiviteiten. RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten.

 

Jeugdbieb

Lesmateriaal, prentenboeken, e-books, luisterboeken: via Jeugdbieb vind je een schat aan informatie voor Oekraïense kinderen.

Prentenboeken in alle talen

Luister naar audio-vertalingen van de mooiste prentenboeken. Veel boeken zijn ook in het Oekraïens beschikbaar.


Luister en leer

‘Luister en leer’ is een gratis taalprogramma voor alle vluchtelingen uit Oekraïne. Maak kennis met de taal door te luisteren en na te spreken.

Nederlands leren? Tips op een rij

Begeleid je iemand uit Oekraïne die graag de Nederlandse taal wil leren? Hier vind je een overzicht aan materialen en tips. Onderstaande tips zijn zowel voor zelfstudie als voor taalcoaching goed te gebruiken.

Overzicht