Boetevrije bibliotheek!


Geen boetes meer sinds 1 januari 2018

Boetes leiden vaak tot veel ergernis in de bibliotheek. We willen een gastvrije, klantvriendelijke organisatie zijn en daar passen boetes niet bij. Wij helpen u liever bij het vinden van een boek of met het antwoord op een vraag. Lezen en plezier in lezen zijn voor kinderen belangrijk voor hun ontwikkeling. Boetes kunnen een drempel zijn.

Vanaf 1 januari 2018 zijn we daarom een boetevrije bibliotheek. Dat betekent dat u geen boete hoeft te betalen als u de boeken, tijdschriften, cd’s of dvd’s eens iets te laat inlevert. Ook betaalt u geen leengeld meer voor onze collectie NIEUW en voor de dvd’s. U kunt dus zonder portemonnee naar de bibliotheek.

Natuurlijk moeten de boeken gewoon teruggebracht worden. Via e-mail kunnen wij u attent maken op het moment dat uw leentijd afloopt. U krijgt, net als anders, een berichtje van ons als de leentermijn is afgelopen. En uiteindelijk een factuur als de materialen nog steeds niet teruggebracht zijn.

Openstaande boetes

Heeft u nog een boete openstaan? Verreken deze dan nu. Dat kan via iDeal op onze website of in de bibliotheek. Klik hier voor de nieuwe tarieven en abonnementen.

 

Veelgestelde vragen over boetevrij

Hieronder vindt u het antwoord op een aantal vragen die u wellicht heeft. Wilt u meer weten of staat u vraag er niet bij? Stel gerust uw vraag via de mail, telefoon of in de bibliotheek.
 

 1. Waarom is de bibliotheek boetevrij?
  Uit onderzoek en uit de reacties van klanten blijkt dat de (soms flink oplopende) telaatgelden een
  bron van irritatie is. Die irritatie willen we graag wegnemen. We willen zo min mogelijk drempels opwerpen om te lezen en dat geldt vooral voor de jeugd. Ook al is het jeugdabonnement gratis, door oplopende boetes kan het lidmaatschap toch in de papieren lopen, waardoor kinderen en jongeren toch afhaken. Dat hopen we te voorkomen door boetevrij te zijn. Natuurlijk niet alleen voor de kinderen, we willen voor iedereen een gastvrije, klantvriendelijke en toegankelijke bibliotheek zijn.

 2. Kan ik nu zo lang lenen als ik wil?
  Natuurlijk is het fijn als u uw materialen binnen de leentermijn van drie weken inlevert. Is het boek nog niet uit of de film nog niet gezien, dan kunt u gratis tot twee keer toe verlengen (als het materiaal tenminste niet door iemand anders gereserveerd is). Als de uitleentermijn bijna verstreken is, ontvangt u van ons een inleverattentie. Is de leentermijn verstreken, dan volgt na 2 weken een herinnering en een week later helpen wij u nogmaals herinneren. Levert u ook dan de geleende materialen niet in, dan ontvangt u een factuur. Als u de materialen alsnog terugbrengt, dan hoeft u de factuur natuurlijk niet te betalen.

 3. Dan gaat de prijs van het abonnement zeker omhoog?
  Nee, het abonnement is niet noemenswaardig duurder geworden. De prijs van het basisabonnement is met € 1,- omhoog gegaan. Dit is een trendmatige verhoging en is niet bedoeld om de kosten van het boetevrij lenen te dekken.

 4. Wat gebeurt er als ik een boek of andere materialen niet inlever?
  Nadat de leentermijn is verstreken, ontvangt u een inleverherinnering. Als u de geleende materialen daarna nog steeds niet inlevert ontvangt u een factuur voor de vervangingskosten.
  Brengt u de materialen alsnog terug, dan hoeft u de boeken niet te betalen. 

 5. Ik heb nog nooit te-laat-geld hoeven betalen, wat heb ik aan het afschaffen daarvan?
  Dan bent u wel een beetje uitzonderlijk. Gemiddeld betaalt een lid € 4,- per jaar aan te-laat-gelden. Maar heel fijn dat u de inleverdata altijd goed in de gaten houdt. Dat biedt andere leden ook de kans om de door u geleende artikelen snel te lenen. De 'boetevrije' bibliotheek is voor alle bibliotheekleden, dus ook voor u. Handig als het een keertje slecht weer is en u liever een dagje later inlevert.

 6. Hoef ik nu mijn oude boetes niet meer te betalen?
  Ja, dat wel. Openstaande bedragen, ook als dat te-laat-geld is, blijven staan. U moet deze
  rekening dus eerst vereffenen.

 7. Ik heb nog een deposito op de kaart staan?
  Indien u dat kenbaar maakt, zullen wij uw deposito terugstorten.

 8. Ik ben lid van Bibliotheken Midden Frylân. Moet ik telaatgeld in Drachten betalen?
  Per 1 jan 2018 zijn de andere bibliotheken in Friesland ook boetevrij, behalve de bibliotheken in het cluster Midden Fryslân. Als klant van Bibliotheken Midden Fryslân kunt u in Drachten uw boeken inleveren, wel gelden dan de boeteregels van uw eigen bibliotheek in Midden Fryslân. U moet dan dus wel telaatgeld betalen.