Boetevrije bibliotheek!


Geen boetes meer vanaf 1 januari 2018

Boetes leiden vaak tot veel ergernis in de bibliotheek. We willen een gastvrije, klantvriendelijke organisatie zijn en daar passen boetes niet bij. Wij helpen u liever bij het vinden van een boek of met het antwoord op een vraag. Lezen en plezier in lezen zijn voor kinderen belangrijk voor hun ontwikkeling. Boetes kunnen een drempel zijn.

Vanaf 1 januari 2018 zijn we daarom een boetevrije bibliotheek. Dat betekent dat u geen boete hoeft te betalen als u de boeken, tijdschriften, cd’s of dvd’s eens iets te laat inlevert. Ook betaalt u geen leengeld meer voor onze collectie NIEUW en voor de dvd’s. U kunt dus zonder portemonnee naar de bibliotheek.

Natuurlijk moeten de boeken, ook in het nieuwe jaar, gewoon teruggebracht worden. Via e-mail kunnen wij u attent maken op het moment dat uw leentijd afloopt. U krijgt, net als anders, een berichtje van ons als de leentermijn is afgelopen. En uiteindelijk een factuur met administratiekosten als de materialen nog steeds niet teruggebracht zijn.

Openstaande boetes

Heeft u nog een boete openstaan? Verreken deze dan nu. Dat kan via iDeal op onze website of in de bibliotheek. Zo beginnen we 2018 met een schone lei! Klik hier voor de nieuwe tarieven en abonnementen.

 

Veelgestelde vragen over boetevrij

Hieronder vindt u het antwoord op een aantal vragen die u wellicht heeft. Wilt u meer weten of staat u vraag er niet bij? Stel gerust uw vraag via de mail, telefoon of in de bibliotheek.
 

 1. Waarom wordt de bibliotheek boetevrij?
  Uit onderzoek en uit de reacties van klanten blijkt dat de (soms flink oplopende) telaatgelden een bron van irritatie is. Die irritatie willen we graag wegnemen. We willen zo min mogelijk drempels opwerpen om te lezen en dat geldt vooral voor de jeugd. Ook al is het jeugdabonnement gratis,door oplopende boetes kan het lidmaatschap toch in de papieren lopen, waardoor kinderen en jongeren toch afhaken. Dat hopen we te voorkomen door boetevrij te zijn. Natuurlijk niet alleen voor de kinderen, we willen voor iedereen een gastvrije, klantvriendelijke en toegankelijke bibliotheek zijn.

 2. Kan ik nu zo lang lenen als ik wil?
  Natuurlijk is het fijn als u uw materialen binnen de leentermijn van drie weken inlevert. Is het boek nog niet uit of de film nog niet gezien, dan kunt u gratis één maal verlengen (als het tenminste niet door iemand anders gereserveerd is). Daarmee heeft u met een gewoon basisabonnement dus 6 weken de tijd om het geleende te luisteren, lezen of bekijken.
  Als de uitleentermijn bijna verstreken is, ontvangt u van ons een inleverattentie. Is de leentermijn verstreken, dan volgt na 2 weken een herinnering en een week later helpen wij u nogmaals herinneren. Levert u ook dan de geleende materialen niet in, dan ontvangt u een factuur. Als u de materialen alsnog terugbrengt, dan hoeft u de factuur natuurlijk niet te betalen, maar de administratiekosten worden dan wel in rekening gebracht.

 3. Dan gaat de prijs van het abonnement zeker omhoog?
  Nee, het abonnement zal niet noemenswaardig duurder worden. De prijs van het basisabonnement gaat € 1,- omhoog. Dit is een trendmatige verhoging en is niet bedoeld om de kosten van het boetevrij lenen te dekken.

 4. Wat gebeurt er als ik een boek of andere materialen niet inlever?
  Nadat de leentermijn is verstreken, ontvangt u een inleverherinnering. Als u de geleende materialen daarna nog steeds niet inlevert ontvangt u een factuur voor de vervangingskosten. Brengt u de materialen alsnog terug, dan hoeft u de boeken niet te betalen. Maar wel de administratiekosten. 

 5. Ik heb nog nooit te-laat-geld hoeven betalen, wat heb ik aan het afschaffen daarvan?
  Dan bent u wel een beetje uitzonderlijk. Gemiddeld betaalt een lid € 4,00 per jaar aan te-laat-gelden. Maar heel fijn dat u de inleverdata altijd goed in de gaten houdt. Dat biedt andere leden ook de kans om de door u geleende artikelen snel te lenen.
  De 'boetevrije' bibliotheek is voor alle bibliotheekleden, dus ook voor u. Handig als het een keertje slecht weer is en u liever een dagje later inlevert.

 6. Hoef ik nu mijn oude boetes niet meer te betalen?
  Ja, dat wel. Openstaande bedragen, ook als dat te-laat-geld is, blijven staan. U moet deze rekening dus eerst vereffenen.

 7. Ik heb nog een deposito op de kaart staan?
  Indien u dat kenbaar maakt, kunnen wij uw deposito terugstorten.