LET OP! ING-Servicepunt per 19 april 2025 gesloten!

Zadenbibliotheek

Nieuw! De Zadenbieb

Sinds april 2025 beschikt Bibliotheek Drachten over een zadenbibliotheek, waar je gratis lid van kunt worden. Door het uitwisselen van kennis en tuinervaringen ontstaat er een collectie zaden die het lokaal goed doen en die kiemkrachtig zijn. Via de zadenbibliotheek wordt het verbouwen van (een deel van) het eigen voedsel eenvoudiger, goedkoper en succesvoller. Je wordt minder afhankelijk van industrieel gekweekte zaden. Bovendien wordt de biodiversiteit van de omgeving in stand gehouden en vergroot!

Lenen en (terug)geven

De zadenbieb werkt vanuit 100% vertrouwen. Je kunt als bezoeker (gratis) zaden lenen van eetbare en niet-eetbare planten. Aan wie zaden heeft geleend, vragen we om een deel van de zaden die zij later oogsten, weer terug te brengen. Ook van andere planten kunnen zaden worden gedoneerd. Op die manier groeit de collectie. Wie online (gratis) lid wordt van Zadenbibliotheek Nederland, ontvangt daarna eens per maand een nieuwsbrief met informatie over bijvoorbeeld: het oogsten, schoonmaken en bewaren van zaden.

Hoe werkt de zadenbibliotheek?

 
  1. Meld je online gratis aan als lid van de zadenbieb.
  2. Kies in de bieb de zaden uit die je wil laten groeien en bloeien.
  3. Zaai de zaden in tuin of bak. Gebruik geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen!
  4. Laat de mooiste plant in zaad schieten (dat vergroot de kans op weer sterke, nieuwe planten). Enkele planten, zoals wortels en pastinaken, bloeien pas in het 2e jaar. Deze planten laat je overwinteren. In het jaar erna oogst je de zaden.
  5. Win het zaad van de plant die je voor dit doel hebt laten staan. Droog het goed en breng een deel van deze zaden terug naar de zadenbieb, houd ook een deel voor jezelf.
  6. Doe de zaden in een zakje of potje en vermeld daarop: de naam van de plant, het jaartal van de zadenoogst en de oogstplaats.
  7. Lever het zakje in bij de zadenbieb op de daarvoor bestemde plek.

De oorsprong

Het idee van de zadenbibliotheek komt uit Amerika. Ook in Canada zijn er tientallen seed libraries. De meeste daarvan zijn te vinden in de reguliere bibliotheek. Ook in België zit de Zadenbib met succes bij vele bibliotheken. De Nederlandse Zadenbibliotheek begint in 2015 in Fryslân, als initiatief van Roeach, een bedrijf dat permacultuur breed bekend wil maken in Noord-Nederland.

In het voorjaar van 2018 opent Zadenbibliotheek Fryslân een locatie in Bibliotheek Joure. Al snel kent Fryslân tientallen locaties en wegens landelijke belangstelling verandert de naam in 2021 in Zadenbibliotheek Nederland. Op dit moment zijn er meer dan 110 locaties. In Drachten zit ook een zadenbibliotheek bij Passiflora. In Beetsterzwaag vind je er een bij Alliade in de kas.

Meer weten?

Bezoek dan de website van Zadenbibliotheek Nederland. Je vindt er meer informatie over de achtergrond, de werking en de locaties. Ook vind je er volop informatie over soorten zaaien, oogsten, de kenmerken van planten en kruiden, et cetera.

Naar Zadenbibliotheek Nederland

 

Iedereen kan meedoen: je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek om je gratis aan te melden bij Zadenbibliotheek Nederland.