Vrijwilliger worden?

Zo nu en dan kunnen wij wel een paar helpende handen gebruiken, bijvoorbeeld voor onze boek-aan-huis bezorgservice of bij het opruimen van de geleende boeken. Als er bij ons een vacature is, melden wij dit op deze pagina.

Taalvrijwilliger inburgering gezocht

Vanaf januari 2022 is de nieuwe inburgeringswet in werking getreden. Bibliotheek Drachten biedt in opdracht van de gemeente Smallingerland taallessen aan voor statushouders tijdens de zogenaamde Brede intake. Dit is de periode van minimaal 10 weken tussen huisvesting in de gemeente en het starten in één van de leerroutes van de inburgering. Ook tijdens de inburgering biedt Bibliotheek Drachten extra ondersteuning aan de statushouder in de Z- of B-route. Dit vindt in samenwerking met de formele taalaanbieder plaats.

Voor beide trajecten zijn wij op zoek naar enthousiaste taalvrijwilligers die door de coördinator inburgering worden begeleid bij het lesgeven aan statushouders.

Lijkt het je leuk om anderstaligen te helpen bij het leren van de Nederlandse taal? Dan horen we graag van je! Lees hier de hele vrijwilligersvacature.

FabLab vrijwilligers gezocht

Het FabLab van Bibliotheek Drachten is de afgelopen jaren gegroeid, dankzij een trouwe en enthousiaste groep vrijwilligers. Er worden prachtige ontwerpen, technische hoogstandjes, gebruiksvoorwerpen en nieuwe creaties ontworpen en gemaakt.

Het team bestaat uit een gevarieerde groep mensen die creatief, technisch, visionair en handig zijn. En ja, er kwamen ook een aantal ‘on ’handige mensen binnen, maar die bleken bij nader inzien toch gewoon ook handig te zijn.

Lees hier de hele vacature.

Taalvrijwilliger Voel je goed!

Wil jij volwassenen helpen gezonder te worden? Word dan taalvrijwilliger bij onze cursus Voel je goed! Je krijgt gratis een training vanuit de bibliotheek. Daarna ben je in staat om een groepje deelnemers te begeleiden bij het beter leren begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid.

Wat is Voel je goed!?
Voel je goed! is een aanpak waarmee volwassenen hun gezondheid kunnen verbeteren. Het gaat om mensen die willen werken aan een gezonder gewicht en moeite hebben met taal en daardoor met het verwerken van gezondheidsinformatie.

Wat staat je als taalvrijwilliger te wachten?

• Je krijgt een training van 4 dagdelen.
  • Je begeleidt een groep van 4-6 volwassenen bij 20 wekelijkse bijeenkomsten.
  • Tijdens de Voel je goed!-cursus werk je met professioneel ontwikkeld lesmateriaal overgezonde voeding, koken, bewegen en andere zaken die met gezond leven te maken hebben.

>> Bekijk hier de gehele vacature

Vrijwilligers digitale vaardigheden

Als vrijwilliger help je mensen die moeite hebben met digitale vaardigheden. Zij vinden bijvoorbeeld pinnen, een kaartje kopen voor de trein of zaken doorgeven via internet erg lastig. De vrijwilligers digitale vaardigheden gaan individueel of met een groepje in de bibliotheek aan de slag. Kom voor meer informatie langs in de bibliotheek of neem contact op met Birgit Wienert via info@bibliotheekdrachten.nl

Een digitaalvrijwilliger
• heeft goede sociale vaardigheden
• heeft affiniteit met computers
(vaardig met tekst, e-mail en internet)
• heeft een coachende houding
• is betrokken bij de doelgroep
• is flexibel en geduldig
• is een paar uur per week beschikbaar
• is bereid een training te volgen

Wij bieden
• vrijwilligersovereenkomst
• regelmatige begeleiding
door de taalcoördinator
• scholing en training
• gemotiveerde collega’s
en deelnemers
• een prettige werkomgeving

Uitgelicht: Energiecoaches

Ben jij geïnteresseerd in duurzaamheid en wil je andere inwoners van Smallingerland helpen om zoveel mogelijk energie te besparen? Meld je dan aan als Energiecoach van de Gemeente Smallingerland. De Bibliotheek biedt jouw eerst een cursus aan waarin je alles leert over het verduurzamen van huizen. Neem voor meer informatie contact op met Albert Smeding via info@bibliotheekdrachten.nl

• Taalvrijwilliger inburgering. Bekijk hier de hele vacature.
  • Taalvrijwilligers cursus Voel je goed! Kijk hier voor meer info.
  • Meepraten in onze klankbordgroep? Kijk hier voor meer info.
  • Opruimvrijwilligers gezocht. Meer weten?
  • Word vrijwilliger in ons FabLab! Meer weten?
  • Vrijwilligers gezocht voor ons E-lab! Meer weten?