Opening tentoonstelling 'Mijn verhaal in woord en beeld'

Van 9 tot en met 15 september is het de Week van de Alfabetisering. De Stichting Lezen & Schrijven roept heel Nederland op in actie te komen tegen laaggeletterdheid. Bibliotheek Drachten biedt laagdrempelige hulp bij het leren van basisvaardigheden als taal en rekenen.

Tentoonstelling cursisten DigiTaalhuis
Zo’n 10 cursisten van het DigiTaalhuis hebben ‘waar word jij blij van’ in woord en beeld uitgedrukt. Het gaat om mensen die op latere leeftijd leren lezen en schrijven en mensen voor wie Nederlands een nieuwe taal is.

De tentoonstelling wordt op 11 september geopend door raadslid en ervaringsdeskundige Silvia Sikkema. De kunstwerken zijn gedurende dit najaar te bekijken in de Bibliotheek Drachten.

Samenleving
Zo’n 2,5 miljoen volwassenen in Nederland zijn laaggeletterd. Zij verbergen vaak dat ze grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. En daardoor ook met digitale vaardigheden. Dat maakt het moeilijk om mee te komen in de samenleving: online solliciteren, WhatsAppen met vrienden, geldzaken regelen of bijvoorbeeld de dokter begrijpen. Het aantal stijgt jaarlijks door vergrijzing, migratie en jongeren die laaggeletterd de school verlaten. Vaak gaat laaggeletterdheid hand in hand met gezondheidsproblemen, minder kansen op de arbeidsmarkt en schulden. De kloof tussen mensen die meekomen en mensen die achter blijven, wordt groter. Er heerst een groot taboe op laaggeletterdheid. Mensen schamen zich en durven niet om hulp te vragen.  Stichting Lezen & Schrijven vindt dat iedereen in Nederland moet kunnen lezen, schrijven, rekenen en omgaan met een computer.

DigiTaalhuis
De bibliotheek biedt doorlopend gratis hulp in het DigiTaalhuis bij het leren lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Meer informatie of aanmelden voor hulp? Bel met de klantenservice via telefoon 0512 512 680 of mail Birgit Wienert via bwienert@bibliotheekdrachten.nl

Cursus: Klik&Tik

Iets kopen, informatie zoeken, een bankbetaling doen of een vakantie boeken. dat gaat steeds vaker via internet.

Klik&Tik is een één op één cursus voor mensen die geen of heel weinig ervaring hebben met de computer en het internet.

In overleg worden datum, tijdstip en inhoud bepaald.

Neem voor meer informatie en aanmelden contact op met Birgit Wienert. Dit kan telefonisch via 0512 512680 of via bwienert@bibliotheekdrachten.nl

Cursus: Leer werken met DigiD

Voor veel zaken moet je inloggen met een DigiD. Zoals voor het aanvragen van huurtoeslag, het zoeken van werk, het doorgeven van een verhuizing of verlengen van je paspoort of rijbewijs.

Vind jij het lastig met de websites van de overheid te werken? Deze cursus helpt je op weg, zodat je voortaan zelf deze zaken via het internet kunt regelen! Wegens groot succes wordt de cursus dit najaar twee keer gegeven.

Deelname
De cursus wordt gegeven door gecertificeerde docenten in kleine groepen van maximaal 8 personen. De cursus bestaat uit vier wekelijkse bijeenkomsten van twee uur.

Cursusdata: 14, 21, 28 oktober en 4 november. Er start ook een cursus op 11 november. De cursus is gratisvooraf inschrijven is noodzakelijk.

Vind je werken met de computer nog moeilijk? Volg dan eerst de beginnerscursus Klik&Tik in de bibliotheek.

Voorlezen op de Naturij!

Op naar de Kinderboerderij... Er lopen kippen, schapen, ezels en nog veel meer beesten én je kunt knuffelen met konijnen en geitjes! Bij mooi weer kunnen peuters en kleuters buiten in de koepel tussen de beesten luisteren naar grappige en mooie dierenverhalen.

Natuurlijk lezen wij voor uit het prentenboek We hebben er een geitje bij!

Vooraf aanmelden is niet nodig en de activiteit is gratis. Bibliotheek Drachten leest in de Week van de Alfabetisering twee keer voor, op woensdagmiddag 11 september en op zondagmiddag 15 september: om 15.00 uur en om 15.30 uur. Kom erbij!

Formulierenspreekuur

Het formulierenspreekuur is een gratis inloopspreekuur voor hulp bij het invullen van formulieren, het lezen van brieven of bijsluiters en het aanvragen van voorzieningen.

Om bij de gemeente een traplift, rollator of huishoudelijke hulp aan te vragen, moet je nogal wat papieren invullen. Dat kan best ingewikkeld zijn.

De vrijwilligers van het formulierenspreekuur helpen je er graag bij. Dus neem je brief of formulier mee en dan gaan we aan de slag!

Wekelijks op dinsdag van 14.00 - 16.00 uur (vanaf 8 oktober t/m 17 december 2019)

Cursus: Voel je goed!

Wil je ook werken aan een gezonder leven? Misschien is de cursus Voel je goed! dan iets voor jou.

• "Ik kookte altijd met potjes en flesjes. Toen ik leerde wat erin zat, dacht ik: dat doe ik niet meer!"
  • "Ik ben weer veel meer gaan bewegen."
  • "Ik hoef niet aan de medicijnen voor diabetes."

Voel je goed! is voor volwassenen die moeite hebben met taal en die willen werken aan een gezonder gewicht.

• De cursus bestaat uit 20 lessen over gezond eten en bewegen.
  • Een diëtist geeft gratis adviezen in de eigen praktijk en ook een keer in de supermarkt.
  • De lessen zijn gratis en gezellig!
  • Ze zijn bij jou in de buurt, in Brede School De Wiken.
  • De cursus wordt gegeven aan een kleine groep.
  • Het doel is dat je je goed voelt!

Meer info? T. (0512) 512680