Lockdown-tips voor ouders

Nu de scholen tijdelijk gesloten zijn moeten veel ouders eraan geloven: het geven van thuisonderwijs. En vaak moet dit ook nog gecombineerd worden met een baan. Gelukkig kan de bibliotheek jou en je kind ondersteunen, bijvoorbeeld met leerzame spellen, apps, e-books, luisterboeken en nog veel meer. We hebben alle tips voor ouders tijdens de lockdown op een rij gezet.


Collega's in lockdown

Ook onze eigen collega’s combineren hun werk met thuisonderwijs voor hun kinderen. Wat werkt er voor hun wel en wat werkt er niet? Hier delen ze hun ervaringen.

Miranda (leesconsulent), moeder van Amarins (8) en Ylsa (4)

Tijdens deze lockdown combineer ik de zorg en het thuisonderwijs voor mijn twee dochters met mijn werk als leesconsulent, dat is pittig en mooi tegelijkertijd! We hebben daarom een strak schema waar we ons elke dag aan houden: na het ontbijt aan tafel gaan Amarins en Ylsa allebei met school bezig en probeer ik, naast het begeleiden van hen, zelf ook te werken...

Lees meer over Miranda

Marije (leesconsulent), moeder van Nynke (10 jaar) en Jurjen (7 jaar)

Mijn lijfspreuk deze weken is Let it go... Let it go...! (Liedje van Frozen)! Loslaten en maar zien hoe het allemaal gaat. Ik vind het wel belangrijk om te proberen om ritme in de dag te houden. Elke ochtend begin ik al vroeg met werken, zodat ik al wat tijd heb om te werken voordat we met de schooltaken beginnen. Naast de lessen die ze van school krijgen lezen we elke dag...

Lees meer over Marije

Jenny (vormgeving, inrichting en PR), moeder van Lizzi (14) en Siem (13)

Nu de bibliotheek gesloten is werk ik helemaal vanuit huis. Ik mis vooral het contact met collega’s. Ik heb een creatieve functie en overleg en brainstorm daarbij graag met anderen, dat geeft mij altijd weer inspiratie. Gelukkig kan er online een heleboel maar het is lang niet zo leuk als live in de bieb aanwezig zijn. Daarnaast breng ik wel meer tijd met mijn kinderen door...

Lees meer over Jenny


Yoleo

Lezen met Yoleo is makkelijk. De tekst wordt getoond én voorgelezen. Van AVI-start tot AVI-plus. Je kunt inloggen met je bibliotheekaccount.

E-books 0 tot 6 jaar

Jip en Janneke, Suus en Sem, Ron en Roos... De mooiste voorleesboeken voor jou en je kind. Ook als e-book! Bekijk ze hier allemaal.

Voorleeshoek

Met meer dan 700 voorleesfilmpjes is er voor ieder kind wel een passend voorleesfilmpje te vinden binnen jouw favoriete thema. 

Junior Einstein

Junior Einstein biedt de beste online leer-en oefenomgeving voor alle vakken van de basisschool. Het aanbod bevat honderdduizenden opgaven voor de groep 2 tot en met 8. Bovendien is er heel veel uitleg met video's en uitlegartikelen. Ook proberen? Dan moet je eerst even inloggen. Dit doe je met je lenerspasnummer en het wachtwoord dat je gebruikt voor bijvoorbeeld het verlengen of reserveren. Succes!

Inloggen Junior Einstein


Boekentip van Lizzi (14) Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw

Lizzi: “Ik vond het een heel leuk boek, vooral ook omdat ik veel van geschiedenis houd. Het boek speelt zich af in de Eerste Wereldoorlog, in Rusland en daar hadden we het op school ook toevallig over. Het gaat over een tweeling, Nadja en Victor die elkaar kwijtraken. In het boek schrijven ze naar elkaar. De ene keer is de tekst dan blauw en de andere keer rood, dat had ik nog niet eerder gezien in een boek. Het gaat ook wel over politiek dat vond ik ook interessant. Het was niet een langdradig boek, ik zat er meteen in dat vind ik altijd fijn. Achterin zitten een paar pagina’s met uitleg en vertalingen van bijvoorbeeld Russische woorden, handig!"

Meer weten over dit boek?


Werkstuk & Spreekbeurt

Zoek je een onderwerp voor je spreekbeurt? Of informatie voor een werkstuk? HIer vind je echt een heleboel leuke onderwerpen. Je vindt er interactieve animaties, boekentips en nog veel meer.

E-books jeugd

Wist je wel dat er ook heel veel e-books zijn voor verschillende leeftijden? Avonturenboeken, grappige verhalen of griezelseries. Lezen verveelt nooit. En houd je meer van luisterboeken? Deze vind je hier ook.

Uitleg Corona voor kinderen

Ook kinderen zullen veel vragen hebben over het Corona-virus. Jeugdbieb.nl heeft diverse links verzameld naar sites en filmpjes met begrijpelijke informatie. Van de nieuwe maatregelen tot hinformatie over het vaccin.