Collega’s in lockdown

Miranda (leesconsulent), moeder van Amarins (8) en Ylsa (4)

Tijdens deze lockdown combineer ik de zorg en het thuisonderwijs voor mijn twee dochters met mijn werk als leesconsulent, dat is pittig en mooi tegelijkertijd!

We hebben daarom een strak schema waar we ons elke dag aan houden: na het ontbijt aan tafel gaan Amarins en Ylsa allebei met school bezig en probeer ik, naast het begeleiden van hen, zelf ook te werken. Rond 14.00 uur stoppen we en gaan we lekker naar buiten. En als de kids ‘s avonds in bed liggen dan klap ik mijn laptop nog weer even open.

Ik vind het heel leuk en belangrijk om ze elke dag twintig minuten voor te lezen. Echt een heel fijn moment van de dag! Daarnaast gebruik in met Amarins het programma Yoleo, de tekst van een boek wordt daarin getoond én voorgelezen. En met Ysla kijk ik regelmatig voorleesfilmpjes van de Voorleeshoek. Beide programma’s vind je op de website van de bibliotheek.

Al met al geeft deze periode stress en zorgen, maar ik geniet ook enorm als we samen aan het werk zijn. De meiden doen het super goed, Amarins haar cito scores zijn tijdens de eerste lockdown zelfs omhoog geschoten. We maken er het beste van!

Marije (leesconsulent), moeder van Nynke (10) En Jurjen (7)

Mijn lijfspreuk deze weken is Let it go... Let it go...! (Liedje van Frozen)! Loslaten en maar zien hoe het allemaal gaat. Ik vind het wel belangrijk om te proberen om ritme in de dag te houden.

Elke ochtend begin ik al vroeg met werken, zodat ik al wat tijd heb om te werken voordat we met de schooltaken beginnen.

Naast de lessen die ze van school krijgen lezen we elke dag, ik heb als leesconsulent natuurlijk een grote stapel diverse boeken in huis!

Daarnaast lezen we ook e-books en luisterboeken vanuit de Online Bibliotheek. En ook het programma Junior Einstein vinden we handig, hiermee kun je oefenen voor alle vakken van de basisschool en als bibliotheeklid kun je hier gratis gebruik van maken.

En... ik probeer ook te genieten van de momenten dat we samen met werk bezig zijn. Ik krijg nu veel meer inzicht in waar ze op school mee bezig zijn, dat vind ik waardevol!

Jenny (Vormgeving en communicatie) moeder van Lizzi (14) en Siem (13)

Nu de bibliotheek gesloten is werk ik helemaal vanuit huis. Ik mis vooral het contact met collega’s. Ik heb een creatieve functie en overleg en brainstorm daarbij graag met anderen, dat geeft mij altijd weer inspiratie. Gelukkig kan er online een heleboel maar het is lang niet zo leuk als live in de bieb aanwezig zijn. Daarnaast breng ik wel meer tijd met mijn kinderen door.

Zij kunnen zich grotendeels zelf redden met school. Siem zit in de brugklas en krijgt ’s morgens online les en zit dan op zijn eigen kamer. Daarna maakt hij aan de eettafel zijn huiswerk. Tussen mijn eigen werkzaamheden door help ik hem daar wel mee.

Lizzi zit in 3 VWO en die redt zichzelf eigenlijk volledig. Qua huiswerk is ze soms niet meer bij te benen ;-). Ik merk aan Lizzi dat ze vooral de sociale contacten mist. Online met je vrienden zijn haalt het natuurlijk niet bij het gezellig samenzijn op school.

Lizzi moet voor school natuurlijk weleens Lezen voor de lijst.Hiervoor gebruiken we vaak het gelijknamige programma van de bibliotheek. Ideaal omdat bij de boeken recensies staan én je meteen kunt zien of het als e-book of luisterboek beschikbaar is. Met Siem doe ik regelmatig inspiratie op bij de JeugdBieb voor werkstukken en spreekbeurten. Er staan zoveel leuke onderwerpen op, met bijpassende boeken, interactieve animaties, filmpjes en veel internet tips.

Al met al redden we ons prima maar we kijken allemaal uit naar het moment waarop we elkaar weer ‘gewoon’ zien!