Elke maand een boekentip!

Ben jij ook gek op lezen maar vind je het elke keer lastig om een keuze te maken uit het grote aanbod? Bekijk dan hier onze maandelijkse boekentip! Elke maand bespreken we hier het favoriete boek van één van onze medewerkers, vrijwilligers of vaste leners. Een pagina vol inspiratie dus!

Heb jij zelf ook een boekentip? Wij ontvangen deze graag! Mail je tip naar info@bibliotheekdrachten.nl

Tip Renny: Het Gat van ØYVIND TORSETER

Renny Bakker is educatief medewerker bij de bibliotheek. Ze verzorgt de groepsbezoeken van het basisonderwijs in de bibliotheek en is contactpersoon tussen de bibliotheek en de Peuterspelen; komend seizoen komt daar de Kinderopvang bij om (voor)lezen al vroeg te stimuleren. Vanaf september is ze ook te vinden als Boekstart-coach op het consultatiebureau in wijk De Wiken. Het betreft een pilot, en als de bevindingen positief zijn, wordt Boekstart eveneens op de andere consultatiebureaus uitgerold.
Niet zo gek dus dat Renny een jeugdboek koos toen we haar vroegen naar haar favoriete boek!

Naam: Renny Bakker
Functie: Educatief medewerker Bibliotheek Drachten
Tip: Het Gat van Øyvind Torseter
Genre: Jeugd (6+)

Ik ben helemaal wild van dit boek!

Renny: “Het Gat is zo’n prachtig boek, echt geweldig. Het is een prentenboek voor kinderen vanaf 6 jaar. Ik gebruik het boek veel in de klas, het is super leuk om dit met kinderen te 'lezen'. Omdat er weinig teksten worden gebruikt kunnen kinderen het verhaal aanvullen met hun eigen fantasie. Zo inspirerend!”

Het Gat is het Nederlandse debuut van de Noorse illustrator Øyvind Torseter. De charmante hoofdpersoon van het verhaal wordt op een ochtend wakker met een gat in zijn appartement. Het ene moment zit het gat in de muur, het volgende moment is het gat verplaatst naar de deur! Hij snapt er niks van. Dit is het begin van het komische avontuur.

Renny: “Het boek is uniek door de prachtige vormgeving, de mooie illustraties en de aanspraak die het doet op de fantasie van kinderen. Het is geweldig om het boek samen met een kind te lezen en hem of haar het verhaal te laten vertellen. Door de vele herkenbare situaties en beelden kunnen de kinderen zich erg goed inleven, er is erg veel herkenning.
De tekeningen zijn heel knap gemaakt, de emoties zijn heel duidelijk en nemen je echt mee in het verhaal.”

“Ik vind het een mooi boek voor kinderen maar ik zou het ook zo aan een volwassene cadeau kunnen doen. Het is echt een cadeautje!”

Tip Jenny Veenstra: Pluk een Roos

Wat is er fijner dan je in de vakantie helemaal te verliezen in een spannend boek. Nu de Spannende Boekenweken er weer aankomen (9 t/m 25 juni) is er veel aandacht voor thrillers en detectives. Maar welk boek neem jij nou mee naar het strand? Jenny Veenstra is 15 jaar werkzaam bij de Bibliotheek Drachten en heeft in die periode maar liefst 2250 boeken (!) geleend, waaronder vooral veel spannende boeken. We vroegen deze expert daarom om haar spannende boekentip.

Naam: Jenny Veenstra
Functie: Medewerker PR & Vormgeving Bibliotheek Drachten
Tip: Pluk een Roos van M.J. Arlidge
Genre: Detectives

Zelfs mijn man, die nooit leest, kon niet stoppen in dit boek!

Jenny: “Ik ben gek op spannende boeken en verslind dan ook vele boeken en boekenseries. Maar één reeks springt er voor mij bovenuit: de boeken met in de hoofdrol rechercheur Helen Grace.”
Deze Britse detectiveserie is het kindje van schrijver M.J. Arlidge, een auteur die ook al sinds het begin van dit millennium voor verschillende Britse crimeseries schrijft. De Helen Grace serie bestaat uit 7 boeken, waarvan deel 5 binnenkort in Nederland uitkomt. De eerste 4 boeken, waaronder Pluk een Roos, zijn te leen in de bibliotheek.

“De boeken spreken me zo aan omdat ze super spannend zijn. Na elke bladzijde wil je weten wat er op de volgende bladzijde gebeurt, het is een echte page-turner”, aldus detective-fan en bibliotheekmedewerkster Jenny Veenstra. “Pluk een Roos bestaat uit korte hoofdstukken en leest daarom snel en makkelijk weg. Zelfs mijn man, die nooit leest, kon op vakantie niet stoppen met dit boek. Ik zelf heb deze boeken op vakantie in minder dan twee dagen uit”.

In de serie waar Pluk een Roos onderdeel van is staat de rechercheur Helen Grace centraal. Jenny: “Naast het spannende verhaal dat in elk boek natuurlijk verschilt, is het persoonlijke verhaal van Helen Grace een rode draad door de serie. Elk boek ontdek je weer een nieuw stukje van haar verhaal en leer je haar iets beter kennen. Hierdoor ben ik ook altijd benieuwd naar het volgende boek”.

Na elk uitgelezen boek begint het lange wachten voor Jenny. “Zodra er een nieuw boek uit is ren ik naar de winkel en begin dezelfde dag nog te lezen. Veel te snel is het boek dan uit en moet ik weer een paar maanden wachten tot de nieuwe titel verschijnt.

Mijn tip voor jullie is dan ook: Reserveer meteen de hele serie bij de bibliotheek zodat je de boeken allemaal achter elkaar kunt lezen!”