Elke maand een boekentip!

Ben jij ook gek op lezen maar vind je het elke keer lastig om een keuze te maken uit het grote aanbod? Bekijk dan hier onze maandelijkse boekentip! Elke maand bespreken we hier het favoriete boek van één van onze medewerkers, vrijwilligers of vaste leners. Een pagina vol inspiratie dus!

Heb jij zelf ook een boekentip? Wij ontvangen deze graag! Mail je tip naar info@bibliotheekdrachten.nl

Boekentip Jitske: De grote stilte

Naam: Jitske Boonstra
Vaste bezoeker van Bibliotheek Drachten
Tip: De grote stilte – John Boyne
Genre: Psychologisch

Met een hobby als lezen heb je alles!

Jitske Boonstra is één van onze trouwste bezoekers. Naast haar werk als planner in een revalidatiecentrum wandelt ze minstens twee keer per week door de bibliotheek op zoek naar een nieuw boek. “Lezen is mijn grootste hobby, ik doe het al mijn hele leven. Ik hoef maar een boek in mijn handen te hebben en het is goed. Met een hobby als lezen heb je alles! Je kunt zoveel leren van lezen zoals het inleven in een ander. En je leert elke dag nieuwe werelden kennen.”

Speciaal voor deze rubriek heeft Jitske haar boekentip De grote stilte van John Boyne, nogmaals gelezen. “Ik lees boeken meestal maar één keer, hoe mooi ze ook zijn. Er zijn zoveel mooie andere boeken die nog gelezen kunnen worden.”

De grote stilte
De grote stilte gaat over een Ierse priester,Yates, die terugblikt op zijn leven. In het verhaal dat heen en weer springt in de tijd (1964 t/m 2013) beschrijft hij zijn leven. Tussen de regels door wordt duidelijk dat er in de Ierse katholieke kerk veel gebeurt wat het daglicht niet kan verdragen, vooral kindermisbruik, maar Yates kijkt er van weg of ontkent het. Pas bij de confrontatie met een dramatische familiegebeurtenis onderkent hij de realiteit en ziet hij in ‘dat ik door te zwijgen net zo schuldig was als alle anderen’.

“Dit boek heeft een enorme indruk op mij gemaakt. Ik heb het drie jaar geleden voor het eerst gelezen maar wist bijna alles nog. Het verhaal heeft me echt geschokt. De hoofdpersoon heeft zo’n onvoorstelbare naïviteit. Hij moet het misbruik om zich heen gezien en gevoelt hebben en toch heeft hij het laten gebeuren. De eerste keer dat ik het las ging in mee in zijn verhaal, het is zo goed geschreven dat ik zijn keuzes bijna begreep, ik kon het hem niet eens kwalijk nemen. Maar de tweede keer dat ik het las vond ik het ongelofelijk, dat hij nooit iets gevraagd of gezegd heeft!
Het boek heeft prachtige zinnen, waardoor je het gemakkelijk leest. Je begint en wil niet meer stoppen.”

Een boekenverslinder als Jitske kan het natuurlijk niet bij één tip houden. Daarom nog een andere tip: Strikt van Minke Douwesz. “Ik heb het boek wel een jaar of tien geleden gelezen maar het is mij altijd bijgebleven. Het verhaal, de zinnen, heel subtiel. 

Een boek moet je meenemen, je moet het voor je kunnen zien. Beide boeken slagen hier fantastisch in!”

Boekentip Sonja: The puppet boy of Warsaw

Naam: Sonja van der Grijn
Functie: Informatiespecialist & E-books ambassadeur
Tip: The puppet boy of Warsaw – Eva Weaver
Genre: Oorlog

Voor een boekentip ben je bij Sonja aan het juiste adres. Als informatiespecialist in Bibliotheek Drachten geeft ze graag advies over het juiste boek. “Laatst hielp ik een jongen van 15 die nooit las, maar mijn boekentip in één keer had uitgelezen! Dat maakt mijn werk zo leuk!”. Voor deze rubriek vond Sonja het erg moeilijk om één boek uit te kiezen. “Er zijn zoveel mooie boeken. Als ik dan toch moet kiezen ga ik voor The puppet boy of Warsaw”, aldus Sonja.

Engelse boeken
“Een Engels boek inderdaad. Twintig jaar geleden ben ik begonnen met het lezen van Engelse boeken om mijn Engels te verbeteren. Inmiddels lees ik boeken van Engelstalige schrijvers vaak in het Engels, in de oorspronkelijke taal komt het boek toch het beste tot zijn recht. In de bibliotheek hebben we een grote collectie Engelse boeken, ook nieuwe boeken. Echt een aanrader”.

The puppet boy of Warsaw

The puppet boy of Warsaw is een indrukwekkend boek, dat zich afspeelt tijdens de tweede wereldoorlog. Mika, een veertienjarige Joodse jongen, woont in het getto van Warschau. Wanneer zijn grootvader op straat wordt doodgeschoten, erft Mika diens jas en ontdekt hij in de vele geheime zakken een aantal handpoppen. Zo wordt Mika poppenspeler. “Het verhaal wordt verteld vanuit twee perspectieven. Die van Mika en die van één van zijn handpoppen die bij een Duitse soldaat terecht komt. Zo beleef je de oorlog vanuit twee kanten en krijg je begrip voor beide fronten. Er is geen goed of fout, dit boek zet je aan het denken en maakt echt indruk”.

Lees je toch liever in het Nederlands? De vertaling De poppenspeler van Warschau is ook te
leen in de bibliotheek. Andere boekentips van Sonja die ze toch nog graag even wilde noemen zijn:

  • Alone in the dark – Karen Rose
  • Before I go to sleep – S.J. Watson
  • Hate List – Jennifer Brown

Boekentip Wies: De naam van de wind

Boekentip Marga: De negen kamers

Zaterdag 16 september start Literatour, de boekenweek voor jongeren. Wist je dat de bibliotheek een speciale collectie heeft voor jongeren vanaf 15 jaar? Dit zijn de Young adults. De spanning van boeken voor volwassenen, maar dan met hoofdpersonen van eigen leeftijd. We vroegen leesconsulent Marga Zitman naar haar favoriete Young adult boek. 

Naam: Marga Zitman
Functie: Leesconsulent
Tip: De negen kamers van Peter-Paul Rauwerda
Genre: Young adult

Ik heb het boek in één keer uitgelezen!

“Ik ben leesconsulent bij de bibliotheek. Ik stimuleer het lezen bij kinderen op de basisschool, onder
andere met de Bibliotheek op School. Toch kom ik ook veel met Young adult boeken in aanraking. Soms zijn de jongvolwassenen niet meer enthousiast van boeken. Je raakt ze dan makkelijk kwijt, ze stoppen dan met lezen omdat ze zich niet meer kunnen identificeren met jeugdboeken. Ik probeer ze enthousiast te houden door ze over te laten overstappen naar Young adult boeken, deze liggen vaak dichter bij hun belevingswereld. Deze boeken worden ook vaak verfilmd zoals de Hunger Games en Divergent, na de film te hebben gezien willen ze ook de boeken lezen.”

De negen kamers van Peter-Paul Rauwerda ben ik gaan lezen omdat het thema van de Kinderboekenweek ‘griezelen’ is. Ik zocht een boek voor deze doelgroep dat aansluit bij het thema. Meteen werd ik gegrepen door De negen kamers, ik heb het boek in één keer uitgelezen!”

Hoofdpersoon van De negen kamers is Jonas, een jongen van 17 met ernstige hoofdpijnaanvallen. Wanneer hij een aantal dagen alleen thuis is wordt hij plotseling geconfronteerd met een dik, zwart boek. In dat boek wordt een geheimzinnig huis beschreven wat moeilijk te vinden is. Als later op de dag eenzelfde huis op een braakliggend veldje opdoemt, is zijn nieuwsgierigheid gewekt en besluit hij naar binnen te gaan. Terwijl zijn hoofd bonkt, zwerft hij door de kamers van het mysterieuze huis waar zich gebeurtenissen en verhalen ontrafelen die heen en weer deinen tussen droom en werkelijkheid.

“Dit boek springt er voor mij uit door de aparte verhaalsetting, het is zo magisch en het prikkelt je fantasie! In elke kamer is wat anders te beleven. Het lijkt net alsof we er iets van moeten leren… Tijdens het lezen wil je echt weten wat er zich in de laatste kamer bevindt, daarom blijf je doorlezen. Een echte aanrader!”

Het boek De negen kamers is ook genomineerd voor de Dioraphte Literatour Prijs, de prijs die tijden Literatour wordt uitgereikt. Bekijk hier de andere 9 genomineerden.  

Boekentip Alie: De Amandelboom

Eind september gaat managementassistente Alie Matahelumual, na bijna 30 jaar trouwe dienst bij Bibliotheek Drachten, met pensioen. We vroegen haar naar één favoriet boek maar kregen meteen een hele lijst. 

Naam: Alie Matahelumual
Functie: Managementassistent
Tip: De Amandelboom van Michelle Coheen Corasanti
Genre: Politiek

Ik las dit boek drie jaar geleden maar het is me altijd bijgebleven!

“Poeh mijn allermooiste boek, ik kan niet kiezen hoor, dat zijn er zo veel! De Glasblazers, Het huis met de schaduw, Haar naam was Sarah….. Ik lees heel graag.” Na een dag bedenktijd komt Alie dan toch met haar ultieme boekentip. Het wordt De Amandelboom van Michelle Coheen Corasanti.

“Ik lees graag boeken die zich afspelen in andere landen. Als kind al las ik veel boeken over de farao’s in Egypte. Ik verdiep me graag in de andere culturen. Met een boek kun je echt even in de huid van een andere persoon kruipen en krijg je een goed beeld van hoe andere mensen op deze wereld leven. Een boek moet wel inhoud hebben, voor mij geen huis tuin en keukenroman”. 

De Amandelboom
De Amandelboom speelt zich af in de jaren vijftig in Palestina. De 11-jarige Ichmad leeft een tamelijk vredig leven met zijn familie in Palestina, totdat er verschrikkelijke dingen gebeuren. Door zijn toedoen moet zijn vader naar de gevangenis, onder de onjuiste verdenking terroristen geholpen te hebben. Vanaf dat moment probeert de uiterst begaafde Ichmad zijn familie te onderhouden.

“De Amandelboom is een aangrijpend verhaal over schuld en trouw. Ik las dit boek drie jaar geleden maar het is me altijd bijgebleven. Het verdriet van de hoofdpersoon Ichmad heeft me erg aangegrepen. Ondanks enorme tegenslagen in zijn leven weet hij er toch weer bovenop te komen.
Er is zoveel verdriet in de wereld waar we niks van weten. Door het lezen van boeken als De Amandelboom besef je weer even wat voor een goed leven wij in Nederland hebben. Echt een geweldig boek”.

Andere Wereldse boeken die Alie ook zeker aan kan raden zijn:

  • De Glasblazers & De madonna van Saronno van Marina Fiorato (Venetië)
  • De Miniatuurmeesteres van Carolien Omidi (Perzië)   
  • De roep van de Mapori van Mirjam van Roode (Kenia)
  • Het huis met de schaduw van Aminatta Forna (Kroatië)
  • Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay (Oorlog)

Boekentip Renny: Het Gat

Renny Bakker is educatief medewerker bij de bibliotheek. Ze verzorgt de groepsbezoeken van het basisonderwijs in de bibliotheek en is contactpersoon tussen de bibliotheek en de Peuterspelen; komend seizoen komt daar de Kinderopvang bij om (voor)lezen al vroeg te stimuleren. Vanaf september is ze ook te vinden als Boekstart-coach op het consultatiebureau in wijk De Wiken. Het betreft een pilot, en als de bevindingen positief zijn, wordt Boekstart eveneens op de andere consultatiebureaus uitgerold.
Niet zo gek dus dat Renny een jeugdboek koos toen we haar vroegen naar haar favoriete boek!

Naam: Renny Bakker
Functie: Educatief medewerker Bibliotheek Drachten
Tip: Het Gat van Øyvind Torseter
Genre: Jeugd (6+)

Ik ben helemaal wild van dit boek! 

Renny: “Het Gat is zo’n prachtig boek, echt geweldig. Het is een prentenboek voor kinderen vanaf 6 jaar. Ik gebruik het boek veel in de klas, het is super leuk om dit met kinderen te 'lezen'. Omdat er weinig teksten worden gebruikt kunnen kinderen het verhaal aanvullen met hun eigen fantasie. Zo inspirerend!”

Het Gat is het Nederlandse debuut van de Noorse illustrator Øyvind Torseter. De charmante hoofdpersoon van het verhaal wordt op een ochtend wakker met een gat in zijn appartement. Het ene moment zit het gat in de muur, het volgende moment is het gat verplaatst naar de deur! Hij snapt er niks van. Dit is het begin van het komische avontuur.

Renny: “Het boek is uniek door de prachtige vormgeving, de mooie illustraties en de aanspraak die het doet op de fantasie van kinderen. Het is geweldig om het boek samen met een kind te lezen en hem of haar het verhaal te laten vertellen. Door de vele herkenbare situaties en beelden kunnen de kinderen zich erg goed inleven, er is erg veel herkenning.
De tekeningen zijn heel knap gemaakt, de emoties zijn heel duidelijk en nemen je echt mee in het verhaal.”

“Ik vind het een mooi boek voor kinderen maar ik zou het ook zo aan een volwassene cadeau kunnen doen. Het is echt een cadeautje!”

Boekentip Jenny: Pluk een Roos

Wat is er fijner dan je in de vakantie helemaal te verliezen in een spannend boek. Nu de Spannende Boekenweken er weer aankomen (9 t/m 25 juni) is er veel aandacht voor thrillers en detectives. Maar welk boek neem jij nou mee naar het strand? Jenny Veenstra is 15 jaar werkzaam bij de Bibliotheek Drachten en heeft in die periode maar liefst 2250 boeken (!) geleend, waaronder vooral veel spannende boeken. We vroegen deze expert daarom om haar spannende boekentip. 

Naam: Jenny Veenstra
Functie: Medewerker PR & Vormgeving Bibliotheek Drachten
Tip: Pluk een Roos van M.J. Arlidge
Genre: Detectives
 

Zelfs mijn man, die nooit leest, kon niet stoppen in dit boek! 

Jenny: “Ik ben gek op spannende boeken en verslind dan ook vele boeken en boekenseries. Maar één reeks springt er voor mij bovenuit: de boeken met in de hoofdrol rechercheur Helen Grace.”
Deze Britse detectiveserie is het kindje van schrijver M.J. Arlidge, een auteur die ook al sinds het begin van dit millennium voor verschillende Britse crimeseries schrijft. De Helen Grace serie bestaat uit 7 boeken, waarvan deel 5 binnenkort in Nederland uitkomt. De eerste 4 boeken, waaronder Pluk een Roos, zijn te leen in de bibliotheek.

“De boeken spreken me zo aan omdat ze super spannend zijn. Na elke bladzijde wil je weten wat er op de volgende bladzijde gebeurt, het is een echte page-turner”, aldus detective-fan en bibliotheekmedewerkster Jenny Veenstra. “Pluk een Roos bestaat uit korte hoofdstukken en leest daarom snel en makkelijk weg. Zelfs mijn man, die nooit leest, kon op vakantie niet stoppen met dit boek. Ik zelf heb deze boeken op vakantie in minder dan twee dagen uit”.

In de serie waar Pluk een Roos onderdeel van is staat de rechercheur Helen Grace centraal. Jenny: “Naast het spannende verhaal dat in elk boek natuurlijk verschilt, is het persoonlijke verhaal van Helen Grace een rode draad door de serie. Elk boek ontdek je weer een nieuw stukje van haar verhaal en leer je haar iets beter kennen. Hierdoor ben ik ook altijd benieuwd naar het volgende boek”.

Na elk uitgelezen boek begint het lange wachten voor Jenny. “Zodra er een nieuw boek uit is ren ik naar de winkel en begin dezelfde dag nog te lezen. Veel te snel is het boek dan uit en moet ik weer een paar maanden wachten tot de nieuwe titel verschijnt.

Mijn tip voor jullie is dan ook: Reserveer meteen de hele serie bij de bibliotheek zodat je de boeken allemaal achter elkaar kunt lezen!”