Let op!
Zaterdag 27 en zondag 28 april is de bibliotheek gesloten.

Elke maand een boekentip!

Ben jij ook gek op lezen maar vind je het elke keer lastig om een keuze te maken uit het grote aanbod? Bekijk dan hier onze maandelijkse boekentip! Elke maand bespreken we hier het favoriete boek van één van onze medewerkers, vrijwilligers of vaste leners. Een pagina vol inspiratie dus!

Heb jij zelf ook een boekentip? Wij ontvangen deze graag! Mail je tip naar info@bibliotheekdrachten.nl

Boekentip Jacob: Amsterdam

"Russell Shorto - journalist voor The New York Times Magazine - woonde vijf jaar in Amsterdam. Zijn dagen in Amsterdam begonnen ermee dat hij de deur van zijn appartement uitging met zijn zoontje in zijn armen, hem in het kinderzitje aan het stuur van zijn fiets vastgespte en vervolgens door Amsterdam fietste op weg naar de Marokkaanse oppas. Onderweg observeerde en analyseerde hij de stad.

In een zeer prettige schrijfstijl neemt hij je mee door de levendige geschiedenis van Amsterdam en val je van de ene in de andere verbazing. Je komt dingen te weten die je nog niet wist en je kunt tal zaken voortaan beter duiden. Kortom je gaat de geschiedenis en de mentaliteit van de meest vrijzinnige stad van de wereld beter begrijpen.

Het  huidige debat over tolerantie raakt ook aan het thema van dit boek: wat is de status van het
liberalisme op dit moment, wordt het verkeerd geïnterpreteerd of te ruim genomen, in welk zin is het van belang voor de westerse waarden en wat is de toekomst ervan?"

Bekijk Amsterdam in de catalogus

Boekentip Ellen: Dit is mijn moeder

“Als bezoekers van de bibliotheek hun boeken terugbrengen kijk ik altijd even of er iets voor mij tussen zit.” Ellen is ruim 18 jaar werkzaam in Bibliotheek Drachten als informatiemedewerker en heeft in die 18 jaar dus heel veel boeken voorbij zien komen.

“Een boek moet me meteen aanspreken, anders leg ik ‘m terug.” Ondanks dat Ellen een echte boekenliefhebber is merkt ze dat ze lang niet altijd aan lezen toekomt. “Ik moet er echt even voor gaan zitten, zondagochtend na het ontbijt vind ik een fijn moment. Ik hou van diepgang, een beetje psychologisch. Maar wel licht geschreven en het liefst niet te dik!”

Speciaal voor de Boekenweek ging Ellen op zoek naar een boek in het thema van 2019; De moeder de vrouw. Het boek Dit is mijn moeder van Tommy Wieringa heeft ze net uit en vindt ze echt een aanrader. “Dit boek is zo fijn om te lezen dat het van mij zelfs nog wel wat dikker had mogen zijn!”

Dit is mijn moeder

Tommy Wieringa beschrijft in dit boek zijn roerige band met zijn moeder. Als Wieringa twaalf jaar oud is, verkiest zijn moeder een avontuurlijker leven elders. Hoewel ze zeer aan elkaar zijn verknocht, wordt hun contact sindsdien getekend door strijd. In 2015 overlijdt zijn moeder aan borstkanker.

“Ik vind dit een prachtig portret van zijn moeder. Ondanks hun strijd lees je tussen de regels door hoeveel hij van haar houdt. Geweldig hoe hij situaties en gevoelens kan opschrijven! Door het hele boek te lezen krijg je een heel mooi en compleet beeld van hun complexe relatie.”

De boeken van schrijver Tommy Wieringa hebben Ellen altijd al aangesproken. “Hij schrijft met humor en heeft een hele lichte schrijfstijl. Hij benoemt dingen niet direct maar hij zegt heel veel tussen de regels door. Zo kan hij zware thema’s behandelen en er toch geen zwaar boek van maken.”


Toon Tellegen

Naast de boekentip voor de Boekenweek wil Ellen nog iets anders kwijt. “De boeken van Toon Tellegen vind ik ook geweldig. De hoofdpersonen in zijn boek zijn altijd dieren. Wat ik zo leuk vind is dat deze dieren enorm herkenbare menselijke emoties hebben. Net als Tommy Wieringa kan hij op deze manier een serieuze boodschap verpakken in een licht en humoristisch verhaal. Prachtig!”

Bekijk Dit is mijn moeder in de catalogus

Boekentip Marije: De Grutte Griene Grizel

Tijdens de Nationale Voorleesdagen (23 jan t/m 2 feb) staat het (voor)lezen centraal! Marije stimuleert als leesconsulent van de bibliotheek het lezen op basisscholen in Smallingerland en is een groot voorstander van voorlezen. “Ik ervaar voorlezen als een rustmoment, je hebt echt even tijd voor elkaar. Ook kan ik op deze manier mijn liefde voor boeken al vroeg overbrengen op mijn kinderen Nynke (8) en Jurjen (5).”

Als leesconsulent heeft ze dagelijks te maken met voorleesboeken en heeft ze veel kennis van de  jeugdcollectie van de bibliotheek. Daarom zijn we erg benieuwd naar Marije haar favoriete voorleesboeken.

De Grutte Griene Grizel – Julia Donaldson

Marije tipt het Friese prentenboek De Grutte Griene Grizel. “Ik praat zelf Fries, mijn man en kinderen doen dit niet. Juist daarom vind ik het heel belangrijk om regelmatig in het Fries voor te lezen. Zo krijgen ze de taal toch mee en leren ze het te verstaan en te gebruiken. Het maakt hun inmiddels niet meer uit of ik in het Fries of Nederlands voorlees.”

De Grutte Griene Grizel gaat over een klein konijntje. Hij hoort een luide stem uit zijn hol komen die roept dat hij de Grote Groene Griezel is. Konijn schrikt ervan en durft niet naar binnen, ook zijn vriendjes Kat, Beer en Olifant durven het niet aan. Wie is de Grote Groene Griezel eigenlijk?

Marije: “Dit boek blijft spannend en leuk, hoe vaak je het ook voorleest. Het verhaal leent zich goed voor leuke stemmetjes en grote gebaren. Zo kun je het echt spannend en interactief maken. De vertaling naar het Fries door Hermien van der Meer is erg goed gedaan, het is prachtig op rijm geschreven. Het boek is geschikt voor kinderen tussen de 3 en 5 jaar”.

Bekijk De Grutte Griene Grizel in de catalogus

Nog meer aanraders

Voor een boekenliefhebber als Marije was het erg moeilijk om maar één tip te noemen. Daarom nog vier andere (prenten)boeken die je volgens haar niet mag missen:

  • Sofie en de olifanten – Edward van de Vendel
    “Dit boek lees ik veel met mijn dochter Nynke van 8. Ze kan zelf al goed lezen maar toch blijf ik haar hieruit voorlezen, na het voorlezen gaat ze zelf weer verder. In dit leuke boek worden teksten afgewisseld met strips en weetjes. Het boek is geschikt voor kinderen van 6 tot 9 jaar.” 

  • Speeltuin – Mies van Hout
    “Dit is een heel interactief boek, de hoofdpersonen zijn op zoek naar een speeltuin maar komen onderweg allerlei avonturen tegen. Omdat er weinig tekst in staat kun je er helemaal je eigen draai aan geven en kom je elke keer weer iets nieuws tegen. Leuk vanaf 3 jaar, maar mijn dochter van 8 vindt het ook nog steeds een leuk boek.      

  • Slaap maar fijn, bouwterrein - Sherri Duskey Rinker
    “Dit is een heel lief boek over stoere machines. Mijn zoon Jurjen van 5 is gek op dit boek, helemaal nu er tegenover ons gesloopt wordt en hij de machines ‘in het echt’ tegenkomt. Het boek is mooi op rijm, leest erg fijn voor.”

  • De gele ballon – Charlotte Dematons
    “In dit boek van illustratrice Charlotte Dematons is zoveel te zien! Je kunt het boek er steeds opnieuw bij pakken, telkens zie je weer andere dingen. Het is erg interactief, je kunt allerlei spelletjes met je kinderen bedenken zoals ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’. Daardoor is het geschikt voor alle leeftijden.

 

Boekentip Juliana: De adoptiemonologen

Op zoek naar een goed boek in de bibliotheek bekijkt Juliana Bosma, lid van de klankbordgroep van de bibliotheek, vaak eerst even in de inleverkast. Juliana: “Dit zijn toch vaak de meest actuele en veel gelezen boeken. Als het kan vraag ik de persoon die de boeken inlevert ook meteen wat hij of zij van het boek vond. Ik vind het altijd plezierig om boekentips van anderen te krijgen”.

Dit keer is Juliana zelf aan de beurt om haar boekentip te delen. Ze kan De adoptiemonologen van journaliste Marina van Dongen, aan iedereen aanraden. Het boek vond ze, hoe kan het ook anders, in de inleverkast. “Eerst dacht ik, weer een monologenboek, die ken ik inmiddels wel. Maar toen ik het verhaal op de achterkant las raakte ik toch wel nieuwsgierig.” 

De adoptiemonologen

Journaliste Marina van Dongen (zelf geadopteerd) interviewde voor De adoptiemonologen dertig mensen, waaronder zangeres Liesbeth List, schrijver Stephan Sanders, cabaretier Daniël Arends en harpiste Lavinia Meijer over wat het betekent om geadopteerd te zijn. Duidelijk wordt dat geadopteerd zijn hoe dan ook een grote impact heeft op iemands leven.

Juliana: “Ik vond De adoptiemonologen echt blik verruimend en ben blij dat ik het boek gelezen heb. Het boek liet mij weer eens zien dat een verhaal altijd meerdere kanten heeft. In het boek krijg je een inkijkje in meerdere ervaringsverhalen; bij de één verloopt de adoptie positief, terwijl het bij de ander helemaal mis gaat. Ik vond het erg interessant om de verhalen naast elkaar te zien, wát maakt het dat het bij de één zo anders loopt dan bij de ander? Ik kwam erachter dat factoren zoals ideologieën, redenen van adoptie en betrokken personen allemaal van invloed zijn. De meeste adopties uit het boek vonden plaats tussen de jaren ’40 en ’60, het boek schetst daarmee ook een interessante tijdsgeest van die tijd.

Andere boekentips

Zoals veel boekenliefhebbers vond Juliana het erg lastig om één boek te kiezen, daarom tipt ze naast De adoptiemonologen ook nog Mazzel tov van Margot Vanderstraeten en De verborgen meisjes van Kabul van Jenny Nordberg. “Ik lees het liefst waargebeurde verhalen, of in elk geval boeken waarvan ik iets kan leren. Ik ben erg weetgierig. Mazzel tov en De verborgen meisjes van Kabul zijn beide prachtige boeken, die een kijkje geven in een daadwerkelijk leven dat zo heel anders is dan het mijne.”

Bekijk De Adoptiemonologen in de catalogus

Boekentip Birgit: Jeruzalem

Nederland Leest heeft in november 2018 Voeding als thema. Daarom deze maand geen standaard boekentip, maar een kookboekentip. Informatiespecialiste Birgit Wienert is een groot fan van kookboeken en heeft één overduidelijke favoriet: Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi.

Je wilt bij het zien en lezen het liefst meteen aan de slag!

Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi zijn beide geboren in Jeruzalem, Sami aan de Arabische kant, Yotam aan de Joodse kant. Dertig jaar later ontmoeten ze elkaar in London en herkennen elkaars passie voor eten. Naast het schrijven van kookboeken runnen ze nu samen de succesvolle Londense deli's met de naam Ottolenghi.

Birgit: “In Jeruzalem leven veel culturen naast elkaar. Deze verschillende culturen zijn echt terug te proeven in de gerechten van het kookboek Jeruzalem. Het is een mix van de Israëlische, Oost-Europese en Arabische keuken die ik verrukkelijk vindt!

Ik heb het kookboek cadeau gekregen van mijn dochter. De eerste keer dat ik een gerecht at wist ik; dit is echt mijn keuken, dit vind ik lekker. De verse smaken, verschillende kruiden en de vele kleine gerechten maken het voor mij een feest. In de recepten wordt veel gekookt met groentes en
verse kruiden, vlees speelt geen hoofdrol. Probeer vooral ook het gerecht op pagina 26: ‘Geroosterde zoete aardappel met verse vijgen’, mijn favoriet!”

Birgit vindt niet alleen de gerechten erg lekker, ook het kookboek zelf vindt ze erg mooi. “In het boek staan hele mooie foto’s. Je wilt bij het zien en lezen het liefst meteen aan de slag. Het is ook niet alleen een kookboek, maar vooral een culinair reisboek. Beide koks nemen je echt mee naar de smaken van hun jeugd, je leert daardoor Jeruzalem ook beter kennen. Een echte aanrader!

Nog een tip van Birgit: Van Yotam Ottolenghi is ook net een nieuw kookboek verschenen: Simpel. Een kookboek vol met eenvoudig te bereiden gerechten, zonder af te doen aan de typische Ottolenghi-smaak of verrassing.

Bekijk alle kookboeken van Ottolenghi in de catalogus

Boekentip Tjitske: Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest

Voor een goede boekentip moet je bij informatiespecialiste Tjitske Aans zijn. Ze is bij de bibliotheek onder andere verantwoordelijk voor de inkoop van boeken en daarom goed op de hoogte van het boekenaanbod. Tjitske wordt door collega’s, vrienden en bezoekers van de bibliotheek dan ook vaak gevraagd om een boekentip. “Ik lees mijn hele leven al met super veel plezier boeken en help anderen ook graag aan een leuk boek!” 

Tjitske werkt al bijna veertig jaar in de bibliotheekwereld. Tjitske: “Het werken hier is zo leuk omdat je van alle vakgebieden iets leert, als je boeken inkoopt moet je goed op de hoogte zijn. Ik ben erg breed geïnteresseerd dus dat past goed bij me!” Die brede interesse zorgt er waarschijnlijk ook voor dat Tjitske maar liefst zes boekentips heeft. “Ik vind ze allemaal geweldig. Als ik dan toch één moet
kiezen dan ga ik voor een vrij onbekend boek: Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest van Joachim Meyerhoff!”

Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest 

Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest is een autobiografische roman over een jongen die in de jaren zeventig opgroeit bij een psychiatrische inrichting waarvan zijn vader directeur is. Tjitske: “Je krijgt door dit boek inzicht in de wereld van psychiatrische patiënten, ongelofelijk wat voor ellende er allemaal is.” De soms best trieste inhoud wordt volgens Tjitske nooit echt zwaar.
“De schrijver weet het verhaal op een lichte manier te vertellen, afgewisseld  met hilarische anekdotes zoals die over het kerstfeest dat het gezin altijd samen met de patiënten viert. Tijdens het lezen moest ik vaak hardop lachen, dat gebeurt me haast nooit bij een boek.”

Meyerhoff heeft nog een boek over zijn leven geschreven: Ach, deze leegte, deze verschrikkelijke leegte. Hierin vertelt hij over de periode dat hij naar de toneelschool gaat en bij zijn grootouders intrekt. “Ook zijn grootouders zijn bijzondere mensen, dit boek is ook echt een aanrader”, aldus Tjitske. Het derde deel komt binnenkort uit.

Bekijk het boek in de catalogus

Andere titels die Tjitske kan aanraden zijn:

De verborgen geschiedenis van ons – Jessi Kirby
“Een fantastisch boek over een jonge vrouw die zichzelf opnieuw moet uitvinden na geheugenverlies. Ik vind het een heel mooi thema en het boek leest lekker vlot”. catalogus

Post Mortem – Emelie Schepp
“Dit spannende boek is van een vrij nieuwe Zweedse thrillerschrijfster. Het is geschreven vanuit een officier van justitie, een keer een andere invalshoek dus. Heel verfrissend.” catalogus

De vrouw in suite 10 – Ruth Ware
“Dit verhaal speelt zich af op een exclusief cruiseschip. Je gaat tijdens het verhaal zelfs aan de hoofdpersoon twijfelen, dat maakt dit boek erg spannend.” catalogus

Otis – Martijn Niemeijer
“Otis gaat over het leven van een jongen die opgroeit in de Bijlmer. Ik vond het erg interessant om te lezen over een achterstandswijk, ik had geen idee hoe het leven daar is.” catalogus

Muidhond - Inge Schilperoord
“Een prachtig boek, geschreven vanuit een pedofiel die vastbesloten is niet weer de fout in te gaan. Het is zo mooi geschreven, je raakt echt begaan met de man.” catalogus

 

Boekentip Jitske: De grote stilte

Naam: Jitske Boonstra
Vaste bezoeker van Bibliotheek Drachten
Tip: De grote stilte – John Boyne
Genre: Psychologisch

Met een hobby als lezen heb je alles!

Jitske Boonstra is één van onze trouwste bezoekers. Naast haar werk als planner in een revalidatiecentrum wandelt ze minstens twee keer per week door de bibliotheek op zoek naar een nieuw boek. “Lezen is mijn grootste hobby, ik doe het al mijn hele leven. Ik hoef maar een boek in mijn handen te hebben en het is goed. Met een hobby als lezen heb je alles! Je kunt zoveel leren van lezen zoals het inleven in een ander. En je leert elke dag nieuwe werelden kennen.”

Speciaal voor deze rubriek heeft Jitske haar boekentip De grote stilte van John Boyne, nogmaals gelezen. “Ik lees boeken meestal maar één keer, hoe mooi ze ook zijn. Er zijn zoveel mooie andere boeken die nog gelezen kunnen worden.”

De grote stilte
De grote stilte gaat over een Ierse priester,Yates, die terugblikt op zijn leven. In het verhaal dat heen en weer springt in de tijd (1964 t/m 2013) beschrijft hij zijn leven. Tussen de regels door wordt duidelijk dat er in de Ierse katholieke kerk veel gebeurt wat het daglicht niet kan verdragen, vooral kindermisbruik, maar Yates kijkt er van weg of ontkent het. Pas bij de confrontatie met een dramatische familiegebeurtenis onderkent hij de realiteit en ziet hij in ‘dat ik door te zwijgen net zo schuldig was als alle anderen’.

“Dit boek heeft een enorme indruk op mij gemaakt. Ik heb het drie jaar geleden voor het eerst gelezen maar wist bijna alles nog. Het verhaal heeft me echt geschokt. De hoofdpersoon heeft zo’n onvoorstelbare naïviteit. Hij moet het misbruik om zich heen gezien en gevoelt hebben en toch heeft hij het laten gebeuren. De eerste keer dat ik het las ging in mee in zijn verhaal, het is zo goed geschreven dat ik zijn keuzes bijna begreep, ik kon het hem niet eens kwalijk nemen. Maar de tweede keer dat ik het las vond ik het ongelofelijk, dat hij nooit iets gevraagd of gezegd heeft!
Het boek heeft prachtige zinnen, waardoor je het gemakkelijk leest. Je begint en wil niet meer stoppen.”

Een boekenverslinder als Jitske kan het natuurlijk niet bij één tip houden. Daarom nog een andere tip: Strikt van Minke Douwesz. “Ik heb het boek wel een jaar of tien geleden gelezen maar het is mij altijd bijgebleven. Het verhaal, de zinnen, heel subtiel. 

Een boek moet je meenemen, je moet het voor je kunnen zien. Beide boeken slagen hier fantastisch in!”

Bekijk De grote stilte in de catalogus

Boekentip Sonja: The puppet boy of Warsaw

Naam: Sonja van der Grijn
Functie: Informatiespecialist & E-books ambassadeur
Tip: The puppet boy of Warsaw – Eva Weaver
Genre: Oorlog

Voor een boekentip ben je bij Sonja aan het juiste adres. Als informatiespecialist in Bibliotheek Drachten geeft ze graag advies over het juiste boek. “Laatst hielp ik een jongen van 15 die nooit las, maar mijn boekentip in één keer had uitgelezen! Dat maakt mijn werk zo leuk!”. Voor deze rubriek vond Sonja het erg moeilijk om één boek uit te kiezen. “Er zijn zoveel mooie boeken. Als ik dan toch moet kiezen ga ik voor The puppet boy of Warsaw”, aldus Sonja.

Engelse boeken
“Een Engels boek inderdaad. Twintig jaar geleden ben ik begonnen met het lezen van Engelse boeken om mijn Engels te verbeteren. Inmiddels lees ik boeken van Engelstalige schrijvers vaak in het Engels, in de oorspronkelijke taal komt het boek toch het beste tot zijn recht. In de bibliotheek hebben we een grote collectie Engelse boeken, ook nieuwe boeken. Echt een aanrader”.

The puppet boy of Warsaw

The puppet boy of Warsaw is een indrukwekkend boek, dat zich afspeelt tijdens de tweede wereldoorlog. Mika, een veertienjarige Joodse jongen, woont in het getto van Warschau. Wanneer zijn grootvader op straat wordt doodgeschoten, erft Mika diens jas en ontdekt hij in de vele geheime zakken een aantal handpoppen. Zo wordt Mika poppenspeler. “Het verhaal wordt verteld vanuit twee perspectieven. Die van Mika en die van één van zijn handpoppen die bij een Duitse soldaat terecht komt. Zo beleef je de oorlog vanuit twee kanten en krijg je begrip voor beide fronten. Er is geen goed of fout, dit boek zet je aan het denken en maakt echt indruk”.

Lees je toch liever in het Nederlands? De vertaling De poppenspeler van Warschau is ook te
leen in de bibliotheek. Andere boekentips van Sonja die ze toch nog graag even wilde noemen zijn:

  • Alone in the dark – Karen Rose
  • Before I go to sleep – S.J. Watson
  • Hate List – Jennifer Brown

Bekijk The puppet boy of Warswaw in de catalogus

Boekentip Renny: Het Gat

Renny Bakker is educatief medewerker bij de bibliotheek. Ze verzorgt de groepsbezoeken van het basisonderwijs in de bibliotheek en is contactpersoon tussen de bibliotheek en de Peuterspelen; komend seizoen komt daar de Kinderopvang bij om (voor)lezen al vroeg te stimuleren. Vanaf september is ze ook te vinden als Boekstart-coach op het consultatiebureau in wijk De Wiken. Het betreft een pilot, en als de bevindingen positief zijn, wordt Boekstart eveneens op de andere consultatiebureaus uitgerold.
Niet zo gek dus dat Renny een jeugdboek koos toen we haar vroegen naar haar favoriete boek!

Naam: Renny Bakker
Functie: Educatief medewerker Bibliotheek Drachten
Tip: Het Gat van Øyvind Torseter
Genre: Jeugd (6+)

Ik ben helemaal wild van dit boek! 

Renny: “Het Gat is zo’n prachtig boek, echt geweldig. Het is een prentenboek voor kinderen vanaf 6 jaar. Ik gebruik het boek veel in de klas, het is super leuk om dit met kinderen te 'lezen'. Omdat er weinig teksten worden gebruikt kunnen kinderen het verhaal aanvullen met hun eigen fantasie. Zo inspirerend!”

Het Gat is het Nederlandse debuut van de Noorse illustrator Øyvind Torseter. De charmante hoofdpersoon van het verhaal wordt op een ochtend wakker met een gat in zijn appartement. Het ene moment zit het gat in de muur, het volgende moment is het gat verplaatst naar de deur! Hij snapt er niks van. Dit is het begin van het komische avontuur.

Renny: “Het boek is uniek door de prachtige vormgeving, de mooie illustraties en de aanspraak die het doet op de fantasie van kinderen. Het is geweldig om het boek samen met een kind te lezen en hem of haar het verhaal te laten vertellen. Door de vele herkenbare situaties en beelden kunnen de kinderen zich erg goed inleven, er is erg veel herkenning.
De tekeningen zijn heel knap gemaakt, de emoties zijn heel duidelijk en nemen je echt mee in het verhaal.”

“Ik vind het een mooi boek voor kinderen maar ik zou het ook zo aan een volwassene cadeau kunnen doen. Het is echt een cadeautje!”

Bekijk Het Gat in de catalogus

Boekentip Claudia: Het einde van de Eenzaamheid

Claudia: “Een van mijn favoriete boeken is ‘Het einde van de Eenzaamheid’ van Benedict Wells. Het verhaal raakte me gelijk. Het is een prachtige psychologische roman waarin hoofdpersoon Jules na een ernstig motorongeluk in het ziekenhuis belandt en daar terugdenkt aan zijn jeugd. Hij, zijn broer en zus hebben hun ouders al heel vroeg in hun kindertijd verloren. Dat heeft op het leven van alle drie een enorme invloed gehad. Het is soms best een droevig verhaal, maar wel met een positieve boodschap."

Bekijk Het einde van de Eenzaamheid in de catalogus

Boekentip Sanne: I love Liv

Naam: Sanne (12 jaar)
Tip: serie boeken van 'I love Liv, Marlies Slegers

Sanne vindt lezen leuk en leest graag af en toe een boek. Ze heeft alle boeken uit de reeks ‘I love Liv’ gelezen. Ze kon maar moeilijk stoppen en ging helemaal in deze boeken op!

Liv is een 13 jarige meid die van alles beleeft en daarover schrijft. Sanne: “Ik vind de boeken zo leuk omdat er eigenlijk van alles wel wat in zit. Het is bijvoorbeeld niet alleen grappig of spannend, maar alles komt er wel in voor.”

Sanne was erg nieuwsgierig naar wat Liv allemaal beleeft en wat nog meer zou gaan beleven. Ze heeft daarom alle zes boeken uit deze serie gelezen. Het gaat over vriendinnen, verliefd zijn en andere dingen die Liv als puber allemaal meemaakt. Het gaat over de leuke en grappige dingen in het leven maar ook over verdrietige dingen die ze meemaakt.

Sanne: “De boeken gaan niet óver een persoon, maar zijn door Liv zelf geschreven. Daarom vond ik ze erg boeiend om te lezen. Alsof je iemands dagboek leest.” 

Bekijk de serie I love Liv in de catalogus

Boekentip Jelco: Echte duiven vangen boeven

Naam: Jelco (8 jaar)
Tip: Echte duiven vangen boeven, Andrew McDonald

Jelco heeft het boek ‘Echte duiven vangen boeven’ twee keer gelezen. Hij leest graag ’s avonds even gezellig samen met zijn mama op bed.

Jelco: “Ik vind het vooral een erg grappig boek en het is ook best wel spannend. Het is een soort stripboek en er staan dus veel plaatjes en wolkjes in.”

Het boek gaat over duiven die boeven vangen. Zij vormen het nieuwe detective-team “Echte Duiven”. Ze krijgen het meteen erg druk. Zo is er het Grote Kruimel-Raadsel, loopt er een vleermuisvanger door de stad en dreigt er een groot gevaar op de eetmarkt.

Jelco: “ik moest vaak lachen om de gekke en
spannende avonturen.”Doordat het boek veel afbeeldingen bevat en de inhoud zowel
grappig als spannend is, is dit dé favoriet van Jelco. Hij is nu al nieuwsgierig naar het volgende boek dat uitkomt van deze schrijver...!

Bekijk Echte duiven vangen boeven in de catalogus

Boekentip Alie: De Amandelboom

Eind september gaat managementassistente Alie Matahelumual, na bijna 30 jaar trouwe dienst bij Bibliotheek Drachten, met pensioen. We vroegen haar naar één favoriet boek maar kregen meteen een hele lijst. 

Naam: Alie Matahelumual
Functie: Managementassistent
Tip: De Amandelboom van Michelle Coheen Corasanti
Genre: Politiek

Ik las dit boek drie jaar geleden maar het is me altijd bijgebleven!

“Poeh mijn allermooiste boek, ik kan niet kiezen hoor, dat zijn er zo veel! De Glasblazers, Het huis met de schaduw, Haar naam was Sarah….. Ik lees heel graag.” Na een dag bedenktijd komt Alie dan toch met haar ultieme boekentip. Het wordt De Amandelboom van Michelle Coheen Corasanti.

“Ik lees graag boeken die zich afspelen in andere landen. Als kind al las ik veel boeken over de farao’s in Egypte. Ik verdiep me graag in de andere culturen. Met een boek kun je echt even in de huid van een andere persoon kruipen en krijg je een goed beeld van hoe andere mensen op deze wereld leven. Een boek moet wel inhoud hebben, voor mij geen huis tuin en keukenroman”. 

De Amandelboom
De Amandelboom speelt zich af in de jaren vijftig in Palestina. De 11-jarige Ichmad leeft een tamelijk vredig leven met zijn familie in Palestina, totdat er verschrikkelijke dingen gebeuren. Door zijn toedoen moet zijn vader naar de gevangenis, onder de onjuiste verdenking terroristen geholpen te hebben. Vanaf dat moment probeert de uiterst begaafde Ichmad zijn familie te onderhouden.

“De Amandelboom is een aangrijpend verhaal over schuld en trouw. Ik las dit boek drie jaar geleden maar het is me altijd bijgebleven. Het verdriet van de hoofdpersoon Ichmad heeft me erg aangegrepen. Ondanks enorme tegenslagen in zijn leven weet hij er toch weer bovenop te komen.
Er is zoveel verdriet in de wereld waar we niks van weten. Door het lezen van boeken als De Amandelboom besef je weer even wat voor een goed leven wij in Nederland hebben. Echt een geweldig boek”.

Andere Wereldse boeken die Alie ook zeker aan kan raden zijn:

  • De Glasblazers & De madonna van Saronno van Marina Fiorato (Venetië)
  • De Miniatuurmeesteres van Carolien Omidi (Perzië)   
  • De roep van de Mapori van Mirjam van Roode (Kenia)
  • Het huis met de schaduw van Aminatta Forna (Kroatië)
  • Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay (Oorlog)

Bekijk De Amandelboom in de catalogus

Boekentip Lizzi: De waanzinnige boomhut

Naam: Lizzi Bosma (11 jaar)
Tip: De serie De waanzinnige boomhut van Andy Griffiths & Terry Denton

Ik kan niet stoppen met lezen!

Lizzi is gek op lezen! Het allerliefst leest ze de boeken van De waanzinnige boomhut-serie. “De hoofdpersonen vind ik erg grappig en ze beleven allemaal spannende en gekke avonturen. Ik heb ze alle zeven gelezen”, aldus Lizzi.

De waanzinnige boomhut
De waanzinnige boomhut is de woning van de schrijver Andy en de tekenaar Terry. De hut heeft ontelbaar veel verdiepingen, de een nog gekker dan de andere. Zo is er een verdieping met een botsautobaan, eentje met een skate-ramp, eentje met een ongelooflijk ingewikkeld labyrint … In elk boek worden er nieuwe verdiepingen ontdekt.

Lizzi: “Het is elke keer weer een verrassing wat voor verdiepingen ze gaan ontdekken, ik ben altijd super nieuwsgierig. De hoofdpersonen zijn erg grappig, Andy en Terry schrijven over zichzelf, dat heb ik nog nooit in een ander boek gelezen.
Ik kan niet stoppen met lezen! Mijn ouders moeten ’s avonds vaak naar boven roepen dat ik het licht uit moet doen. Soms ben ik dan al wel een uur aan het lezen.”

Bekijk de nieuwste De waanzinnige boomhut in de catalogus

Boekentip Wies: De naam van de wind

Boekentip Niek: Pak me dan!

Naam: Niek Hoekstra (6 jaar)
Tip: Pak me dan! van Paul van Loon

Niek is 6 jaar en komt elke maand wel een keer in de bibliotheek, met zijn moeder Mirjam en zusje Maud, of met zijn klas van de Sint Lukasschool. Elke keer is het weer moeilijk om te kiezen tussen alle leuke boeken. Maar het allerleukste boek vindt hij Pak me dan! van Paul van Loon.

“Mijn lievelingsboek is Dolfje Weerwolfje. Ik hou heel erg van weerwolven, vooral omdat ze naar de maan roepen. Dat gaat zo: Aaaahhhhoooooeeeee! Ik vind weerwolven helemaal niet eng. Dit boekje heb ik wel vijf keer gelezen, meestal lees ik ’s avonds voor het slapen of ’s ochtends in bed als ik al wakker ben.”

Bekijk Pak me dan! in de catalogus

Boekentip Jenny: Pluk een Roos

Wat is er fijner dan je in de vakantie helemaal te verliezen in een spannend boek. Nu de Spannende Boekenweken er weer aankomen (9 t/m 25 juni) is er veel aandacht voor thrillers en detectives. Maar welk boek neem jij nou mee naar het strand? Jenny Veenstra is 15 jaar werkzaam bij de Bibliotheek Drachten en heeft in die periode maar liefst 2250 boeken (!) geleend, waaronder vooral veel spannende boeken. We vroegen deze expert daarom om haar spannende boekentip. 

Naam: Jenny Veenstra
Functie: Medewerker PR & Vormgeving Bibliotheek Drachten
Tip: Pluk een Roos van M.J. Arlidge
Genre: Detectives
 

Zelfs mijn man, die nooit leest, kon niet stoppen in dit boek! 

Jenny: “Ik ben gek op spannende boeken en verslind dan ook vele boeken en boekenseries. Maar één reeks springt er voor mij bovenuit: de boeken met in de hoofdrol rechercheur Helen Grace.”
Deze Britse detectiveserie is het kindje van schrijver M.J. Arlidge, een auteur die ook al sinds het begin van dit millennium voor verschillende Britse crimeseries schrijft. De Helen Grace serie bestaat uit 7 boeken, waarvan deel 5 binnenkort in Nederland uitkomt. De eerste 4 boeken, waaronder Pluk een Roos, zijn te leen in de bibliotheek.

“De boeken spreken me zo aan omdat ze super spannend zijn. Na elke bladzijde wil je weten wat er op de volgende bladzijde gebeurt, het is een echte page-turner”, aldus detective-fan en bibliotheekmedewerkster Jenny Veenstra. “Pluk een Roos bestaat uit korte hoofdstukken en leest daarom snel en makkelijk weg. Zelfs mijn man, die nooit leest, kon op vakantie niet stoppen met dit boek. Ik zelf heb deze boeken op vakantie in minder dan twee dagen uit”.

In de serie waar Pluk een Roos onderdeel van is staat de rechercheur Helen Grace centraal. Jenny: “Naast het spannende verhaal dat in elk boek natuurlijk verschilt, is het persoonlijke verhaal van Helen Grace een rode draad door de serie. Elk boek ontdek je weer een nieuw stukje van haar verhaal en leer je haar iets beter kennen. Hierdoor ben ik ook altijd benieuwd naar het volgende boek”.

Na elk uitgelezen boek begint het lange wachten voor Jenny. “Zodra er een nieuw boek uit is ren ik naar de winkel en begin dezelfde dag nog te lezen. Veel te snel is het boek dan uit en moet ik weer een paar maanden wachten tot de nieuwe titel verschijnt.

Mijn tip voor jullie is dan ook: Reserveer meteen de hele serie bij de bibliotheek zodat je de boeken allemaal achter elkaar kunt lezen!”

Bekijk Pluk een Roos in de catalogus

Boekentip Marga: De negen kamers

Zaterdag 16 september start Literatour, de boekenweek voor jongeren. Wist je dat de bibliotheek een speciale collectie heeft voor jongeren vanaf 15 jaar? Dit zijn de Young adults. De spanning van boeken voor volwassenen, maar dan met hoofdpersonen van eigen leeftijd. We vroegen leesconsulent Marga Zitman naar haar favoriete Young adult boek. 

Naam: Marga Zitman
Functie: Leesconsulent
Tip: De negen kamers van Peter-Paul Rauwerda
Genre: Young adult

Ik heb het boek in één keer uitgelezen!

“Ik ben leesconsulent bij de bibliotheek. Ik stimuleer het lezen bij kinderen op de basisschool, onder
andere met de Bibliotheek op School. Toch kom ik ook veel met Young adult boeken in aanraking. Soms zijn de jongvolwassenen niet meer enthousiast van boeken. Je raakt ze dan makkelijk kwijt, ze stoppen dan met lezen omdat ze zich niet meer kunnen identificeren met jeugdboeken. Ik probeer ze enthousiast te houden door ze over te laten overstappen naar Young adult boeken, deze liggen vaak dichter bij hun belevingswereld. Deze boeken worden ook vaak verfilmd zoals de Hunger Games en Divergent, na de film te hebben gezien willen ze ook de boeken lezen.”

De negen kamers van Peter-Paul Rauwerda ben ik gaan lezen omdat het thema van de Kinderboekenweek ‘griezelen’ is. Ik zocht een boek voor deze doelgroep dat aansluit bij het thema. Meteen werd ik gegrepen door De negen kamers, ik heb het boek in één keer uitgelezen!”

Hoofdpersoon van De negen kamers is Jonas, een jongen van 17 met ernstige hoofdpijnaanvallen. Wanneer hij een aantal dagen alleen thuis is wordt hij plotseling geconfronteerd met een dik, zwart boek. In dat boek wordt een geheimzinnig huis beschreven wat moeilijk te vinden is. Als later op de dag eenzelfde huis op een braakliggend veldje opdoemt, is zijn nieuwsgierigheid gewekt en besluit hij naar binnen te gaan. Terwijl zijn hoofd bonkt, zwerft hij door de kamers van het mysterieuze huis waar zich gebeurtenissen en verhalen ontrafelen die heen en weer deinen tussen droom en werkelijkheid.

“Dit boek springt er voor mij uit door de aparte verhaalsetting, het is zo magisch en het prikkelt je fantasie! In elke kamer is wat anders te beleven. Het lijkt net alsof we er iets van moeten leren… Tijdens het lezen wil je echt weten wat er zich in de laatste kamer bevindt, daarom blijf je doorlezen. Een echte aanrader!”

Het boek De negen kamers is ook genomineerd voor de Dioraphte Literatour Prijs, de prijs die tijden Literatour wordt uitgereikt. Bekijk hier de andere 9 genomineerden.