Jane Gardam trilogie

Birgit - Coördinator basisvaardigheden

Coördinator basisvaardigheden Birgit tipt de trilogie Een onberispelijke man, Een trouwe vrouw en Laatste vrienden van Jane Gardam. De drie historische romans vertellen het verhaal van twee juristen, Edward Feathers en Terence Veneering, en van Elisabeth Macintosh, de latere echtgenote van Edward Feathers. Hun levensgeschiedenis neemt je mee van Maleisië, Singapore en Hongkong naar Herringfleet, Londen en Dorset, en bestrijkt bijna een eeuw Britse geschiedenis en de neergang van het British Empire.

Birgit: “Wat ik vooral zo mooi vind aan deze boeken is de meesterlijke schrijfstijl van Jane Gardam, haar ingetogen manier van vertellen. Het verhaal is soms schrijnend maar je moet er zelf naar gissen hoe het precies in elkaar steekt, het wordt je niet op een hele directe manier verteld.

En dan is er nog sprake van het perspectief vanuit de drie verschillende hoofdpersonen: ze hebben allemaal in dezelfde tijd geleefd en hetzelfde meegemaakt maar iedereen kijkt weer op een héél andere manier tegen de werkelijkheid aan, dat vind ik echt super gedaan door Gardam.

Door de verschillende perspectieven wordt je steeds op het verkeerde been gezet, ik was ontzettend benieuwd hoe het nou echt zat. Daarom wilde ik steeds maar doorlezen en had ik de trilogie snel uit!

Het historische aspect vond ik ook heel goed gedaan: bijna een eeuw Britse geschiedenis wordt beschreven vanuit drie personen waardoor je je goed kunt inleven in de verschillende periodes. Bijvoorbeeld het leven van de Britse elite in grote rijkdom in Hongkong in tegenstelling tot de armoede van de bevolking. “