De grote angst in de bergen

Sonja - Informatiespecialist & e-book ambassadeur

Voor een boekentip ben je bij Sonja aan het juiste adres. Als informatiespecialist in Bibliotheek Drachten geeft ze graag advies over het juiste boek. Dit keer tipt ze het e-book De grote angst in de bergen van Charles Ramuz, een boek uit 1926.

De grote angst in de bergen gaat over een groep herders die de koeien van het dorp voor de zomermaanden naar een braakliggende alpenweide leiden waar zich twintig jaar eerder vreemde ongelukken hebben voorgedaan. De herders van toen stierven één voor één. Alleen de oude Barthélémy overleefde. Volgens de oudere bewoners is de weide vervloekt. Wanneer de armoede onhoudbaar wordt gaan ze toch de weide weer gebruiken. Als de koeien echter besmet raken met de ‘ziekte’ is de weide vervloekt en moeten de herders in quarantaine. Voor de bange en bijgelovige van de buitenwereld afgezonderde herders verandert alles. De grote angst grijpt om zich heen en gaat heersen.

Sonja: “Ineens een akelig actueel boek! Ik moest zelf erg wennen aan de schrijfstijl, maar dat was na het eerste hoofdstuk over. De schrijver heeft de taal van de herders, gewone spreektaal, met snelle dialogen in korte eenvoudige zinnen. Als er snel gehandeld wordt en snel gepraat ga je van de weeromstuit sneller lezen.

Toch is het geen makkelijk boek, toen ik het uithad heeft het nog wel een poos in mijn gedachten gezeten. Dat komt omdat er twee visie door elkaar lopen, het bijgeloof (de legende van de bergen) waarop de personen hun handelen en denken baseren, maar ook rationele verklaringen voor de verschillende gebeurtenissen. Die twee lopen door elkaar waardoor je achterblijft met een “ja maar, hé?” gevoel. Een korte maar indrukwekkende novelle!”.

E-book

De grote angst in de bergen is voor bibliotheekleden te lezen als e-book. Je kunt hierbij kiezen voor het lezen op een e-reader óf op een smartphone, tablet of laptop.