Alaska

Marije - Leesconsulent

Marije is als leesconsulent helemaal op de hoogte van de jeugdcollectie. Voor een jeugdboekentip zijn we bij haar dus aan het juiste adres. Marije raadt het boek Alaska van Anna Woltz aan, nu gratis te lezen voor leden en niet-leden in de ThuisBieb app.

Alaska

Op de eerste dag van het schooljaar weet Sven het zeker: hij moet een briljante stunt uithalen. Anders is hij meteen die zielige jongen uit 1b. Parker wil juist onzichtbaar zijn. Ze heeft net de ergste zomer van haar leven achter de rug en vertrouwt niemand meer. Dan ontdekt ze dat Alaska, de hond die eerst van háár was, nu bij Sven woont – als zijn hulphond. Overdag wil Parker niks te maken hebben met Sven, dus er zit maar één ding op. Als ze Alaska ooit nog wil zien, moet dat ‘s nachts.

Marije: “Wat ik zo mooi aan het verhaal vind, is dat je er meteen in zit. Je wilt doorlezen om erachter te komen wat er precies met Parker en Sven aan de hand is en hoe het afloopt met Alaska. Je leeft met beide hoofdpersonen mee, wat best bijzonder is, aangezien het twee verschillende karakters zijn. Toch komen ze bij elkaar en blijken ze dingen gemeen te hebben. Op het laatst wordt het ook nog even spannend waardoor het boek tot op het eind leuk is om te lezen.

Anna Woltz verstaat de kunst om je met haar schrijfstijl gelijk te pakken. Het leest als een trein en ze laat de personages tot leven komen. Dit doet ze met mooie zinnen die je bijblijven.

Alaska laat zich erg goed voorlezen en bespreken. Zelf heb ik dit boek aan mijn dochter van bijna 10 voorgelezen en we hebben er beide van genoten! Juist omdat ik het voorlas en we erover konden praten begreep ze het boek goed. Het is wel echt een boek voor de bovenbouw, maar juist in die leeftijd vind ik voorlezen nog erg goed werken. Het is gezellig, maar geeft ook ruimte om met kinderen in gesprek te gaan over de onderwerpen en thema’s van het boek. Angst, jaloezie, schaamte zijn allemaal zaken waar oudere kinderen mee te maken (gaan) krijgen.“

E-book

Alaska is voor bibliotheekleden en niet-bibliotheekleden gratis te lezen in de ThuisBieb-app.